FIMEA TIEDOTTAA: Varo koronarokotetta, jos sinulla on tämä oireyhtymä!

hiussuonivuoto-oireyhtymä
Lue ääneen tämä artikkeli

Euroopan lääkeviraston (EMA) Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on linjannut, että Vaxzevriaa (AstraZenecan koronarokote) ei saa antaa henkilöille, joilla on aiemmin ollut hiussuonivuoto-oireyhtymä (capillary leak syndrome). Hiussuonivuoto-oireyhtymä tullaan lisäämään käytön vasta-aiheeksi Vaxzevrian valmisteyhteenvetoon.

Hiussuonivuoto-oireyhtymä on erittäin harvinainen ja vakava tila, joka aiheuttaa nesteen tihkumista pienistä verisuonista (kapillaareista) kudoksiin. Tämä johtaa raajojen turpoamiseen, verenpaineen laskuun, veren väkevöitymiseen ja veren albumiinipitoisuuden pienemiseen.

Terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla tietoisia hiussuonivuoto-oireyhtymän oireista. Vaxzevrialla rokotettujen henkilöiden tulee hakeutua välittömästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos muutaman päivän sisällä rokottamisesta ilmenee raajojen nopeaa ja voimakasta turpoamista, äkillistä painonnousua ja näihin liittyen matalasta verenpaineesta johtuvaa pyörrytystä.

Lue koko tiedote fimean sivuilta

Mikä on hiussuonivuoto-oireyhtymä?

Hiussuonivuoto-oireyhtymä on hyvinkin harvinainen oireyhtymä, koska lääkärin tietokannat eivät löydä sitä.

Capillary leak syndrome tuottaa tuloksia englanniksi. Tästä syystä lääkäreillä tai hoitohenkilökunnalla ei ole siitä paljoakaan aikaisempaa kokemusta.

Fimean tiedotteessa on kerrottu pääpiirteet. Yksinkertaisesti neste ei pysy verisuonissa ja kudokset turpoavat. Wikipedia mukaan tavallisimmat syyt siihen ovat: sepsis (verenmyrkytys), autoimmuunireaktio, käärmeenpurema, verenvuoto kuume, risiini myrkytys sekä muita harvinaisia syitä.

Koska plasma ei pysy verisuonissa, kestää yhdestä kolmeen päivään, kun plasman tihkuminen kudokseen aiheuttaa turvotusta käsivarsien ja jalkojen lihasaitioihin.

Kun turvotus lisääntyy, se alkaa heikentää verenkiertoa kudoksessa, ja koska sitä ympäröivä kalvo ei anna myöten, lihasaitiopaine nousee.

Voi syntyä akuutti aitiopaineoireyhtymä

Syntyy akuutti aitiopaineoireyhtymä ja hoitokeinona siihen on lihaskalvon avaaminen leikkauksella. Lihasaition avaus eli faskiotomia tarkoittaa turvonnutta lihasta ympäröivän kiristävän lihaskalvon avaamista. Turvonnut kudos saa lisää tilaa ja verenkiero palautuu. Ilman leikkausta raaja ollaan vaarassa menettää.

Fimea on kertonut lähettävänsä terveydenhuollon ammattilaisille tarkempaa tietoa tästä mahdollisesta haittavaikutuksesta.

Rokotteen ottamisen jälkeen

Jos jalkasi tai kätesi turpoavat rokotteen saamisen jälkeen, älä päästä sitä liian pahaksi. Ensimmäinen oire on oletettavasti se, että “raajat tuntuvat kuin ne painaisivat tonnin”. Tunne on oikea, plasman tihkuminen kudoksiin voi nostaa yhden raajan painoa useilla kiloilla.

Jos hoitolaitoksessa ei tiedetä hiussuonivuoto-oireyhtymästä, kehota heitä lukemaan tämä artikkeli tai lukemaan Fimean tiedotteet. Ei ole väliä oletko ottanut Vaxzevriaa, Comirnatya tai Modernaa.

Jaa tämä kirjoitus

Oletettavasti selittämättömiä aitiopaineoireyhtymiä on monta muutakin sairaaloissa tällä hetkellä ja lääkärit eivät osaa yhdistää niitä rokotteisiin. Fimean ohjeistusta ei ole vielä jaettu terveydenhoitoon ainakaan kaikkialla. Jakamalla saatat auttaa jotain ihmistä enemmän kuin arvaatkaan.

Jos rokote on harkinnassa kannattaa lukea artikkeli kuinka koronarokote toimii ja onko sillä haittavaikutuksia.

Vastaa