Pfizer-skandaali: Onko Pfizer syyllistynyt tutkimuspetokseen?

Lue ääneen tämä artikkeli

Pfizerille rokotekokeita tehneessä yrityksessä työskennellyt henkilö paljasti tutkimuksissa olleen useita vakavia puutteita. Hän sai potkut sen jälkeen, kun oli lähettänyt tiedon puutteista FDA:lle. Arvostetussa lääketieteellisessä British Medical Journal lehdessä 2. marraskuuta julkaistussa artikkelissa tuomittiin tietojen väärentäminen ja turvallisuusongelmat Pfizerin kehittämän Covid19- rokotteen kliinisen tutkimuksen aikana. 

Mikä on skandaalin alkuperä?

Rokotteen tehokkuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi kliiniset kokeet ovat pakollisia. Pfizerin Comirnaty®-rokotteen vaiheen 3 kliininen tutkimus alkoi 27.7.2020 ja tulokset julkaistiin joulukuussa New England Journal of Medicine -lehdessä. Pfizer vastasi kokeen suunnittelusta ja toteuttamisesta, tiedonkeruusta, tietojen analysoinnista sekä tulkinnasta. Pfizerin toimeksiannosta Ventavia Research Group suoritti lääkekokeen tutkimuksia.

Syyskuu, 2020: Ventavian tutkimusryhmän aluejohtaja Brook Jackson kertoi British Medical Journalille, että yhtiö olisi väärentänyt dataa, poistanut potilaiden anonymiteetteja, käyttänyt riittämättömästi koulutettuja rokottajia ja lisäksi haittavaikutusten raportointi kesti liian kauan (eli haittavaikutusten raportointia venytettiin). Laaduntarkastuksia suorittavan henkilöstön kerrottiin olleen hämmästynyt löydettyjen ongelmien määrästä.

Syyskuu 25, 2020: Aluejohtaja huomautti useaan otteeseen Ventavialle ongelmista, jonka jälkeen lähetti valituksen sähköpostitse Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolle (FDA), jonka tehtävänä on varmistaa lääkkeiden turvallisuus.

Muutamaa tuntia myöhemmin, Brook Jackson sai vastauksen FDA:lta. Siinä kiitettiin huolesta ja kerrottiin, että FDA ei voi kommentoida mitään meneillään olevista tutkimuksista. Ventavia erotti hänet samana päivänä.

Joulukuu 10, 2020: Pfizerin tiedot toimitettiin FDA:n neuvoa-antavan komitean kokoukseen, jossa keskusteltiin Pfizerin rokotteen mahdollisesta myyntiluvasta. Yhtiö ei kertonut mitään mahdollisista ongelmista.

Joulukuu 11,2020: FDA antaa ehdollisen myyntiluvan rokotteelle Yhdysvalloissa.

Kuka on ilmiantaja?

Ilmiantaja on Brook Jackson, Ventavian entinen aluejohtaja. Ventavia on alihankkija Pfizerin Covid-19-rokotteen kliinisissä kokeissa. Kahden viikon aikana, jotka hän työskenteli Ventavialla syyskuussa 2020, hän ilmoitti toistuvasti esimiehilleen huonosta laboratoriohallinnosta, potilasturvallisuudesta ja datan eheysongelmista. Hänet irtisanottiin 25.9.2020 Ventavialta. Ensimmäistä kertaa 20 vuoden tutkijanuransa aikana.

Mitä hän kritisoi?

Syyskuun 25. päivänä FDA:lle lähettämässään sähköpostissa Brook Jackson listasi useita kyseenalaisia käytäntöjä, joita hän väitti näkevänsä työskennellessään Ventavialla, mukaan lukien:

  • Osallistujat sijoitetaan käytävälle injektion jälkeen, eivätkä ole henkilökunnan valvonnassa
  • Haittavaikutuksista kärsineiden potilaiden oikea-aikaisen seurannan puute
  • Ilmoittamattomat protokollapoikkeamat
  • Rokotteita ei säilytetä asianmukaisissa lämpötiloissa
  • Väärin merkityt laboratorionäytteet
  • Henkilökunnan puute testiin osallistuneiden oireiden kirjaamiseen

Kaksi entistä Ventavian työtekijää kerrotaan vahvistaneen Brook Jacksonin lausunnot . Työntekijöiden mukaan Brook Jacksonin irtisanomisen jälkeen ongelmat olisivat jatkuneet Ventaviassa.

Mitä todisteita ilmiantaja tarjoaa?

Koska Ventavia ei reagoinut näihin paljastuksiin, Brook Jackson halusi kerätä todisteita. Kaiken kaikkiaan Brook Jackson olisi toimittanut British Medical Journalille kymmeniä yrityksen sisäisiä asiakirjoja , valokuvia, äänitallenteita ja sähköposteja

WION-uutiskanava on tehnyt asiasta reportaasin. Luonnollisesti länsimaiden valtamedia on tapauksesta hiljaa.

Mitä tästä seuraa?

British Medical Journal on saanut niin vahvat todisteet, että se on tehnyt asiasta virallisen artikkelin. British Medical Journal on yksi maailman arvostetuimpia lääketieteellisä julkaisuja. Jos todisteet eivät ole aukottomat, juttua olisi tuskin julkaistu.

Tämä on uutispommi, mutta lännen valtamedia on täysin hiljaa asiasta. Norjalainen Dagbladet on kirjoittanut asiasta artikkelin.

Miksi suomalainen lehdistö on hiljaa?

Nyt on kulunut jo monta päivää British Medical Journalin julkaisusta. Miksi valtamedia on hiljaa? Asia on selkeästi niin, että Pfizer on tehnyt lääkekokeissa jotain, mikä ei kestä päivänvaloa. Asian tekee vielä mutkikkaammaksi se, että myös FDA oli tietoinen Pfizerin lääketutkimuksen ongelmista. Lupa lääkkeeseen tuli kuitenkin jo vuorokauden kuluttua tietojen lähettämisestä.

Jäämme odottamaan

Median on pakko reagoida tähän asiaan jossain vaiheessa. Onko Pfizerin julkisuuskuvan kiillottamisen suunnitelmat jo aloitettu? Saammeko seuraavaksi uutisia, joissa kerrotaan, että vain häviävän pieni osa lääketutkimusten tiedoista oli kyseenalaisia ja niillä ei ole vaikutusta mihinkään.

Asiantuntijat ovat toistaneet rokotteen 95% tehoa jo pian kaksi vuotta. Kukaan ei tunnu huomaavan, että tartunnat ja sairaalassa olevien potilaiden määrä kasvaa huolestuttavasti. Onko Pfizer syyllistynyt tutkimuspetokseen? Mikä on THL- ja STM- asiantuntijoiden asema, jos he tietävät asian, mutta eivät reagoi siihen mitenkään?

Varmaa on, että British Medical Journalin artikkelin on nähnyt jokainen, joka päättää Suomen koronarokotusten linjoista. Lääkekokeessa on esimerkiksi viivytelty haittavaikutusten raportoinnissa. Myös Suomessa on havaittavissa haittavaikutusten kirjaamisongelma. Haittailmoituksia kun on käsittelemättä lähes 15 000 kappaletta.

Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2034577

3 vastausta artikkeliin “Pfizer-skandaali: Onko Pfizer syyllistynyt tutkimuspetokseen?

  1. Voi melkein lyödä veto että Nohynek käpristelee THL:ssä ja miettii miten tämä kumotaan ja yritetään saada suomalaiset kolmanteen , neljänteen jned.piikille!

  2. Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta. Vaikka nyt on kyse mahdollisesta tutkimuspetoksesta, voisiko ajatella että on hyvä, jos toimivaa lääkettä saa alkaa käyttämään taas meillä Suomessakin? Lääkeyhtiöt tekee rahaa, mutta tuon pyörän pyörimiselle ei voi mitään. Tärkeintä omasta mielestä on, jos saadaan lääke käyttöön.

    1. Niin on se tavallaan. Tähän saakka Suomessa on pätenyt rinnaikkaisvalmiste. Saa valita halvimman. Ne tosin ovat nostaneet ivermektiinin hinnan taivaisiin.

Vastaa