Vieraskynä – entinen kätilö Heli Rämäkkö

Heli Rämäkkö on entinen kätilö, joka teki vuonna 2018 ratkaisun ja lopetti 15 vuotta jatkuneen kätilön uran tartuntautilain pykälä 48 johdosta. Tapahtumat kolme vuotta sitten taisivat olla vain valmistautumista tulevaan, Heli on Watchman. Hän kirjoitti kokemuksiaan Facebook- sivulleen ja antoi luvan tekstin kopioimiseen myös Injektiopiikkiin.

Minä tein itse oman ratkaisuni tasan kolme vuotta sitten ja lähdin hoitoalalta itse pois. En nähnyt järkeväksi jatkaa aloittamaani taistelua, koska kävin sitä käytännön tasolla ja konkreettisesti omalla työpaikallani aivan yksin. Henkistä tukea oli tarjolla ja tuhansia hoitajia ja osin lääkäreitäkin ympäri Suomen, jotka olivat samaa mieltä kanssani, mutta käytännössä taistelin aivan yksin. Ja tein sitä kyllä kovaa, nyrkit pystyssä ja äänekkäästi. Jos kanssani julkisuudessa olisi ollut edes 100 muuta kätilöä tai hoitajaa, olisi jokin saattanut muuttua, mutta kaikki vaikenivat. Se on yhtälailla Suomen, kuin koko hoitoalan ongelma: Suurin osa vaikenee, myöntyy ja on hiljaa. Kunhan saa pitää työnsä, kunhan kukaan ei katso kieroon, kunhan ei vaan erotu massasta. Kunhan ei tarvitse tehdä elämästä vaikeaa, kunhan on helpompaa, kunhan ei tarvitse ajatella itse, kunhan on vain ”kunnollinen” ihminen. Se riittää.


Tuolloin 2018 astui voimaan Tartuntautilain pykälä 48, joka velvoittaa työnantajaa varmistamaan sen, että sillä on vain työhön soveltuvia henkilöitä töissä. Soveltuvuus mitattiin tuon pykälän mukaan sillä, onko henkilö ottanut influenssarokotteen vai ei. Itse en ole koskaan elämässäni tuota piikkiä ottanut, koska en usko tuon kaltaisiin uskomushoitoihin ja olen hyvin terve ja terveystietoinen ihminen. En voinut kuvitellakaan, että minuun pistetään vuosittain vielä 25 tuollaista höpöhöpöpiikkiä, aina eläkeikään saakka. Rokote, jonka teho on maksimissaan 20% vuodesta riippuen (uusi rokote ei edes pääse markkinoille, jos sen teho on alle 50%) ja rokote, joka ei millään tavalla takaa sitä, ettenkö voisi influenssavirusta saada ja viedä eteenpäin. Piikki, jonka jälkeen itseasiassa hyvin monet sairastelevat koko talven jotain pientä. En ole koskaan sairastanut influenssaa ja terveydenhuoltoa olen kuormittanut vain synnyttäessäni ja kerran kaaduttuani olkapääni liukkailla, tuolloinkin vain olkapään kuvaamisen verran. Pidän huolta terveydestäni, joka on mielestäni meidän kallein aarteemme. Omalla kohdallani terveyden ja hyvän vahvan immuniteetin vaalimiseen eivät kuulu nämä huuhaahoidot, vaan ihan muut asiat, kuten ravinto, ravintolisät, liikunta, uni, stressinhallinta ja niin edelleen.


Työskentelin yhteensä noin 15 vuotta kätilönä, ja olin tuona aikana työnantajalle erittäin edullinen ja tuottoisa työntekijä. Hyvä työssäni, äärimmäisen vähän sairaslomia ja niin edelleen. Tuon pykälän 48 myötä minusta kuitenkin tuli soveltumaton työhöni ja jouduin koppiin paperihommiin, pois vaarantamasta synnyttävien perheiden ja vastasyntyneiden terveyttä. Tuona vuonna 2018 työkavereistani Seinäjoen keskussairaalassa irtisanoutui pitkästi yli 20 rautaista ammattilaista. Suurin osa kyllästyi mädänneeseen organisaatioon ja huonoon johtamiseen, siihen, ettei työntekijöitä kuunnella. Jatkuvaan joustamiseen, jatkuviin muutoksiin ja resurssien pienentämisiin. Ei sillä, sen jälkeen tuosta puljusta on lähtenyt porukkaa pilvin pimein, eli mikään ei ole muuttunut.


Minä kyllästyin siihen, että työnantajalla oli yhtäkkiä periaatteessa valta päättää, mitä lääkeaineita minä otan kehooni. Näennäinen ”vapaus päättää” oli naurettava argumentti; halusin 13- vuotiaasta kätilöksi, opiskelin tuon vastuullisen ammatin ja tein sitä ammattitaidolla ja huolella ja sitten oltiin tilanteessa, jossa tietty lääketieteellinen toimenpide tai se, etten halunnut sitä ottaa vastaan, teki minut soveltumattomaksi työhöni. Ilman sitä sain mennä ikkunattomaan koppiin naputtelemaan tietokonetta ja soittelemaan ihmisille, koska näin en vaaranna potilaiden terveyttä. Varsinaista vapautta päättää. No, olin siellä kopissa tasan tunnin, sen jälkeen hain sairaslomaa ja irtisanouduin työstäni kuukautta myöhemmin. Minun vapauttani ei vie kukaan, ei edes joku niinkään korkea- arvoinen henkilö, kuin keskussairaalan infektioylilääkäri.


Olisihan mulla ollut vaihtoehtoja: Huorata arvoni ja mennä ottaamaan influenssapiikki, että saan tehdä työtäni. EI. Valehdella soveltuvuuteni työnantajalle, koska lopulta tämäkin oli mahdollista työnantajan huomatessa, että lakipykälä on mahdoton toteuttaa; jos yksikössä esimerkiksi 10 hoitajaa kieltäytyy ottamasta vastentahtoisesti itseensä lääkeaineita, ei kymmentä hoitajaa voida laittaa pyörittelemään papereita. Potilaat täytyy hoitaa ja hoitoalalla on menty jo vuosikausia aivan veitsenterällä henkilökunnan riittävyyden suhteen. Siksi henkilökunnalle on sittemmin annettu mahdollisuus valehdella olevansa soveltuvia. Eli voit suusanallisesti kertoa olevasi ”soveltuva”, vaikka et olisi influenssarokotetta hakenutkaan. Työnantajalla ei ole oikeutta tai pääsyä työntekijän terveystietoihin, joten ainoastaan soveltuvuutta voidaan arvioida, joko työterveyshuollon toimittaman tai työntekijän itsensä toimittaman (=valehtelu) tiedon perusteella. Tämäkään ei ollut mulle vaihtoehto, EI. Kun on ihminen, joka haluaa seistä selkä suorana arvojensa ja valintojensa takana, ei tulisi mieleenkään myydä niitä millään hinnalla. Ei taipumalla, mutta ei myöskään valehtemalla.


Kun sitten jätin lähtiessäni perääni hieman lisääntynyttä kapinamieltä, sittemmin noin 10 rohkeaa ja omaa itsemäärämisoikeuttaan puolustavaa kätilöä on joutunut aina influenssakauden ajaksi muihin töihin. Hassuinta on, että heitä siirreellään ”jonossa” esimerkiksi kirurgian osastolle. Jonossa tarkoittaa sitä, että muutama on aina pätkän kerrallaan siirrossa. Kymmentä kätilöä ei näes voida siirtää kerrallaan pois synnytysyksiköstä. Eli esimerkiksi 2-3 kätilöä siirretään toiselle osastolle 8 viikon ajaksi kerrallaan (!!!) Siis osastoille, joiden omilta työntekijöiltä yhtälailla vaaditaan influenssarokotetta. Onpa tuolla osastolla ollut joskus joku raskaana olevakin (muista kuin raskauteen liittyvistä syistä) ja silloin osastolla siirrossa oleva kätilö hoitaa ilman muuta tätä raskaana olevaa (muistattehan, hänet on siirretty synnytysosastolta kirurgian osastolle, koska hän ei ole soveltuva työhön, koska hänellä ei ole influenssarokotetta). Kuulostaako tämä teistäkin enemmän rangaistuskeinolta, kuin terveysturvallisuuden takaamiselta?


Minä jouduin sairaalan johdon puhutteluun, infektioylilääkärin puhutteluun, osastonhoitajan ja ylihoitajan puhutteluun. Puhuttelua puhuttelun perään. Ei auttaneet puhuttelut. Puhuttelut eivät auttaneet mua ymmärtämään, että pitäisi luopua oman kehon päätäntävallasta saadakseen tehdä sitä työtä, mihin on kouluttautunut 4,5 vuotta ja mitä oli jo 15 vuotta tehnyt ilman, että oli vaarantanut kenenkään henkeä. Päinvastoin, kätilö usein pelastaa henkiä työssään, kuten monet muutkin terveydenhuollon ammattilaiset.


Niinpä minä sitten lähdin. Epäröimättä hetkeäkään, koska ei ollut mitään muita vaihtoehtoja. Piikittäminen vasten tahtoa ei ollut vaihtoehto, valehteleminen ei ollut vaihtoehto eikä se, että minut siirretään pois rakastamastani työstä, ollut vaihtoehto. Ainoa vaihtoehto oli lähteä. Sanotaan, että vapaudet ja vapaus tuovat myös vastuuta. Kyllä, kannoin täydellisesti vastuun siitä, että halusin edelleen olla vapaa. Hyppäsin tyhjän päälle. Enkä ole katunut PÄIVÄÄKÄÄN tuota valintaani. Olen ollut onnellisempi kuin koskaan, vahvempi, voimakkaampi ja rohkeampi, kuin koskaan elämässäni. Elämä on kantanut mut uusille urille ja voin hyvin niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisestikin. Saan tehdä nyt juuri sellaista työtä, mihin mut aina oli tarkoitettukin: Vaikuttaa, tukea, auttaa, antaa hyvinvointia ja iloa ihmisten elämään. Työni ei edes tunnu työltä. Kaikki on täydellistä ja olen siunattu ihminen.


Ajattelin tuolloin vuonna 2018, että tähän aiheeseen mun ei tarvitse palata enää koskaan, vaan kuinkas kävikään? Enpä olisi koskaan voinut kuvitella, että vain kolme vuotta myöhemmin olemme tässä tilanteessa jälleen. Ja nyt tilanne koskee meitä kaikkia. Koko maailman kansan vapaus ollaan viemässä samalla tavoin. SOTE- henkilöstö oli ja on vain harjoittelua.


Pian vapaus tulee ostaa ottamalla kehoonsa lääkeainetta. Eikä vain kerran, vaan kaksi, kolme, neljä, viisi… Et ole enää koskaan vapaa, ellet ota piikkejä. Tällä kerralla mennään kaikin tavoin nextille levelille; käytössä on täysin uusi rokoteteknologia, jota ei ole koskaan aiemmin ihmisiin vielä pistetty. mRNA- teknologia, joka vaikuttaa soluihimme ja laittaa ne valmistamaan viruksen piikkiproteiinia. Tuohon verrattuna perinteinen influenssapiikki alkaa vaikuttaa suorastaan luomutuotteelta. Välittömiä haittoja tästä injektiosta on maailmanlaajuisesti aivan käsittämättömät määrät ja samalla FDA (USA:n elintarvike- ja lääkevirasto) haluaisi tutkimustulokset salaisiksi 55 vuodeksi ja EMA (Euroopan lääketurvallisuusvirasto) kieltäytyy selvittämästä biologisia prosesseja, jotka johtavat tästä injektiosta aiheutuneisiin haittoihin. Pitkäaikaishaitoista ei ole kenelläkään mitään tietoa. Ja tällaista injektiota vaaditaan pakolliseksi kaikille, vauvasta vaariin. Suunnitelma on niin sairas ja paha, ettei monikaan sitä pysty käsittämään todeksi. Mutta se on totta.


Ainakin itselleni on nyt tullut selväksi, että mulla ja mun tekemisellä on tarkoitus. Tarkoitukseni on olla äänessä ja lisätä ihmisten tietoisuutta asioista. Herätellä ja auttaa ihmisiä tekemään rohkeita ja oikeita ratkaisuja, auttaa pysymään voimassaan ja luomaan omaa todellisuuttaan sellaiseksi, mitä haluaa elää. Meidän vapautta ei vain voi kukaan viedä. Jokainen yksilö pitää huolta itsestään ja samalla myös muista. Kun minä huolehdin omasta vapaudestani ja voimastani, huolehdin samalla myös sinusta. Vahvoista ja rohkeista, ihmisoikeuden ja vapauden merkityksen tiedostavista ihmisistä muodostuu uusi maailma. Ja se maailma on vapauden, oikeudenmukaisuuden ja hyvän maailma, kaiken sen vastakohta, mikä nyt on ottanut vallan täällä.


Me sukellamme erittäin syvälle. Ihmiset tarvitsevat vielä enemmän sortoa, vielä enemmän kuolemaa ja surua, vielä enemmän vapauksien menettämistä, ennen kuin kriittinen massa on hereillä. Me joudumme ehkä jopa sotimaan. Lapsia tulee kuolemaan ja vammautumaan näistä piikeistä. Tämä kestää vielä pitkään. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taistella ja pyristellä eroon tästä pahuudesta. Ja siihen meillä on kaikki tarvittavat kortit käsissämme. Tarvitsee vain olla rohkea, seistä selkä suorana, toimia, ajatella, ymmärtää, tiedostaa ja pitää puoliaan. Autetaan ja tuetaan toisiamme siinä. Jaksetaan vielä hetki.


PS. Sote- alan henkilöstö! Älkää irtisanoutuko! Menkää töihin, antakaa työnantajan etsiä teille muuta työtä, lomauttaa. Jääkää sairaslomalle, mutta älkää irtisanoutuko. Teitä on paljon, ette ole yksin kuten minä olin.


Aiheeseen liittyvää:

9 vastausta artikkeliin “Vieraskynä – entinen kätilö Heli Rämäkkö

 1. Hienoa kun jaoit oman tarinasi! Rohkeutta mennä valtavirrasta toiseen suuntaan, tsemppi tarinoita tarvitaan lisää julkisuuteen. Sekä rohkeita avautumisia lisää haitoista, joita ihmiset ovat saaneet. Aina kun on kasvot niin koskettaa paremmin.

  Kerrotteko mitä nämä rokotteet ovat mitä tuputetaan nyt raskaana oleville

  https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-announces-start-phase-3-clinical-trial-adults-its

  https://rokotetutkimus.fi/blogi-aiti-suojaa-vastasyntynytta-omilla-vasta-aineillaan/?utm_source=facebook&utm_medium=paidsocial&utm_campaign=%F0%9F%A4%B1+Raskausajan+RSV-rokote+%7C+Liikenne&utm_term=Laaja+-+Tampere+N22-49&utm_content=Blogiteksti+%7C+Kuva+%7C+28.4.2021&fbclid=IwAR2elZsy-9uPAsaI2wdU3R0fLOPaWusJ9BMJd7IzlqMMngLU9g_rLid89FA

  ?

 2. Saako altistunut kahdesti rokotettu sairaanhoitaja työskennellä potilaiden parissa jatkossakin koska ainoastaan rokottamattomathan levittävät koronaa?

  1. Oletettavasti kyllä. Asia lähti jotenkin täysin käsistä kun rajoitukset vapautettiin. Ennen oltiin pois töistä jos oli sairas olo. Se vähän unohtui.

   Tuplarokotetulla voi olla kotona covid positiivinen. Naapurissa se tilanne. Yksi lapsi koronassa nyt pari päivää, rokotetut lapset käy koulussa ja vanhempi käy töissä. Ei tule karanteeniviestejä ei. Ei tosin Sote alalls, mutta kovin on löysää.

  2. Kyllä saa tuplarokotettu hoitaja työskennellä vaikka on altistunut. Ainakin eräässä sairaalassa teho-osastolla Pohjanmaanseudulla. Ei yksinkertaisesti ole sijaisia.

   1. Ei tarvitse miettiä miksi tauti leviää.

 3. Pahoittelen sitä, että olet joutunut taistelemaan tämän asian kanssa yksin. Vaikka et todellakaan ole ainoa.

  Itse olin vanhempainvapaalla pykälän tullessa voimaan. En pitänyt sanasta PAKKO. Olin ottanut aikaisemmin influenssarokotteen – sillä perusteella jos suojaisin asiakkaita ja potilaita omassa työpaikassani. Tämän kaiken muutti PAKKO.

  Sen jälkeen, ihan siitä syystä, että en halua ottaa kehooni mitään pakolla, vaan omasta tahdostani, en ole influenssapiikkiä ottanut.

  Korona rokotteen mahdollisesti tuleva PAKKO on toinen joka estää minua tekemästä työtäni.

  Teen sitten jotakin muuta. Maailmassa on paljon tekemätöntä työtä. Mutta kukaan ei voi pakottaa vierasta ainetta toisen kehoon.

  Tai tehdään sitä varmaan maissa joissa ei saa päättää mistään muustakaan. Mutta sivistyvaltiossa joka edustaa yksilön vapautta, tämä on vieras asia. Nyt sitä ollaan heittämässä romukoppaan.

  Mitä seuraavaksi. Siru käsivarteen ja orjatyöhön.

  1. Toivottavasti kukaan ei pakon edessä alistu ottamaan mRNA rokotetta.

 4. Hienoa kuulla asenteestasi ja päätöksestäsi. Kunnioitusta herättävää. Rehellisyys maan perii. (En itse puolla mitään rokotuksia, aihetta pitkään tutkittuani.)

 5. sinunpuolella.fi -sivustolla on Sote-alan toimijoiden kokoama adressi! Allekirjoituksia on jo paljon, mutta lisää kaivataan. Saa jakaa ja ankarasti! Julkaiskaa kaikkialla, blogeissa yms. Yhdessä pystymme tähän! Voimme turvata ihmisoikeudet vain liittoutumalla. Oman tietämykseni pohjalta voin sanoa, että koronaviruksia on ollut väestössä jo vuosikymmeniä. Niitä normaalisti esiintyy ihmisissä ja mm. koirissa. Koirille virus aiheuttaa jopa enemmän vakavia oireita. Ihmiselle vain harvakseltaan. Korona on osa täällä kiertävää virusten joukkoa, on ollut jo vuosikymmeniä. Se, josta nyt puhutaan vieraana viruksena on itseasiassa yli sata kertaa patentoitu geenin pätkä, ei mikään kokonainen virus. Joten mistään uudesta, vieraasta tai erityisen vaarallisesta ei ole eikä tule olemaan kyse. Mediassa esitetyt variaatiot ovat käsitykseni mukaan hypoteettisia. Joka tapauksessa muutokset ovat pintapuolisia eivätkä liioin muuta taudin luonnetta.

Vastaa