Mitä tapahtuu, kun 44% Suomen yli miljoonasta omakotitalosta saa tuhansien eurojen sähkölaskun joka kuukausi?

Kuuntele artikkeli

Tämä artikkeli ei ole taloustiedettä, koska en ole sen alan asiantuntija. Tässä artikkelissa pohditaan, mitä tapahtuu, jos Suomen omakotitaloista 44 prosenttia saa tuhansien eurojen sähkölaskun joka kuukausi. On puhuttu, että sähkölasku voi olla talvella 3000-5000€ kuukaudessa. Onko sinulla pankkitilillä 20 000 – 30 000€ ylimääräistä, jotta selviät kylmien kuukausien yli?

Talvisää Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan Lapissa [1] talvisää viipyy noin seitsemän kuukautta, Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta. Pidämme tässä pohdinnassa arvona kuutta (6) kuukautta, jolloin taloja täytyy lämmittää. Oletus siis on, että kuuden kuukauden ajan sähkölaskut voivat olla todella kovia. Tässä pohdinnassa on käsitelty vain omakotitalojen lämmittäjiä. Vaikutukset ovat suuria joka sektorilla kuten teollisuudessa, työmarkkinoilla, rahoitusmarkkinoilla ja vähittäiskaupassa.

Omakotitalojen määrä Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan vakinaisesti asuttuja omakoti- ja paritaloja oli Suomessa vuonna 2021 yhteensä 1058357 kpl. Yli miljoona omakoti- tai paritaloa on todella suuri määrä.

Tilastokeskus

[3]Adaton kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan 44% Suomen omakotitaloista on sähkölämmitteisiä. Suomessa on siis noin 465 000 sähkölämmitteistä omakoti- tai paritaloa.

Ketkä asuvat omakotitaloissa?

Omakotitaloissa asuu pääsääntöisesti perheitä. Isä ja äiti käyvät normaalisti töissä ja talo on hankittu asuntolainalla, joka on otettu pankista. Viime vuosina pitkät, jopa 25 vuoden asuntolainat ovat yleistyneet, lainan määrä on suhteellisen suuri perheen tuloihin nähden.

Omakotitalon talous perustuu yleensä kahden ihmisen panokseen. Jos ylipääsemättömiä ongelmia tulee talouteen, se vaikuttaa kahteen ihmiseen suoraan yhdessä perheessä, puhumattakaan lapsista.

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on lähes puoli miljoonaa. Jos tuhansien eurojen kuukausittaisia sähkölaskuja ei pystytä maksamaan, se vaikuttaa pahimmillaan noin miljoonan työssäkäyvän ihmisen elämään ratkaisevalla tavalla.

Mediassa spekuloidut tulevat sähkönhinnat

Omakotitalossa on yleensä kiinteähintainen määräaikainen sopimus sähköyhtiön kanssa. Viime vuosina sähköliittymien markkinointi on ollut läpitunkevaa. Sähkösopimuksia on kaupiteltu puhelimessa ja kaduilla. Sähkösopimuksen myynti on ollut villiä ja niistä on tehty [14]paljon valituksia kuluttaja-asiamiehelle. Myös sähköä myyviä yhtiötä on syntynyt kuin sieniä sateella.

Pörssihintainen sopimus

Oma kokemukseni on se, että puhelinmyyjät kaupittelivat viime vuosina ensisijaisena vaihtoehtona spot-hintaisia sähkösopimuksia. Ne perustuvat pörssisähkön hintaan ja sähkölasku voi muuttua paljonkin, jos sähkön hinta pörssissä muuttuu.

Edelliskeväänä määräaikainen kahden vuoden sopimus maksoi talouteemme 4,6 snt/kWh. Talon sähkölaskut ovat pyörineet viime vuosina talvikuukausina noin 300-350€/kk kieppelillä siirtomaksuineen ja veroineen. Talossa on kaksi ilmalämpöpumppua ja takka.

Jos sähkösopimus olisi pörssihintainen, mediassa on puhuttu että talven sähkölasku voi nousta jopa 10-kertaiseksi tai enemmän. Se tarkoittaisi 3000-3500€/kk laskuja. Jos näin kävisi, taloutemme kaatuisi muutamassa kuukaudessa.

MTV-uutiset teki kyselyn [15]sähköyhtiöihin 9.8.2022 ja kysyi niiltä miten ne suhtautuvat, jos perhe ei pysty maksaa sähkölaskuaan. He ovat käyneet keskustelua ja voivat auttaa asiakasta poikkeavilla maksujärjestelyillä siirtämällä eräpäivää 30-35 vuorokautta. Toisin jos laskua siirtää kuukaudella, uusi tuhansien eurojen sähkölasku on jo ehtinyt tulla ja sitten niitä on maksamatta jo kaksi.

Mitä jos sähkölaskua ei pysty maksamaan

Jos kuukausittainen sähkölasku on tuhansia euroja, normaalille työssäkäyvälle perheelle tulee vääjäämättä katastrofaalisia ongelmia. Jos sähkölaskua ei pysty maksamaan eräpäivästä 14 vrk kuluttua, tulee muistutuslasku.

Jos laskua ei pysty maksamaan, se tarkoittaa sitä, että säästöt ovat loppuneet ja perheeseen tuleva rahanmäärä ei riitä sen maksamiseen.

Käräjäoikeuden haaste

Jos laskua ei maksa ja maksaminen venyy kahdeksan viikkoa alkuperäisestä eräpäivästä, voi tulla käräjäoikeudesta haaste. Silloinkin voi vielä laskun maksaa, eikä maksuhäiriömerkintää tule.

Eräpäivästä käräjäoikeuden haasteeseen kuluu 2-3 kuukautta. Sinä aikana on kuitenkin ehtinyt tulla kaksi tai kolme tuhansien eurojen sähkölaskua laskua lisää. Maksamattomia laskuja kertynyt 9000€ lisää. Maksamattomien laskujen arvo on siis 12000€ ja uusia sähkölaskuja tulee joka kuukausi.

Mil­loin säh­köyh­tiö voi kat­kais­ta säh­kön­toi­mi­tuk­se­si

Sähköyhtiö voi katkaista sähkösi vain, jos olet olennaisesti rikkonut tekemääsi sähkösopimusta. Tällainen olennainen sopimusrikkomus on esimerkiksi se, että olet laiminlyönyt sähkölaskujesi maksamisen pitkältä ajalta.

Sähköntoimituksesi voidaan keskeyttää vain, jos maksamatta on vähintään 500 euroa tai vanhimman maksamatta olevan laskusi eräpäivästä on kulunut [4]vähintään kolme kuukautta. Käytännössä menetät luottotietosi suurinpiirtein samaan aikaan kun sähköt katkaistaan.

Luottotietojen menetys ja ulosotto

Maksamaton lasku siirtyy yleensä ensin perintätoimiston perittäväksi, jos sitä ei makseta huomautuksista huolimatta. Perintätoimisto tai velkoja voi velan ulosoton perittäväksi.

Velka siirtyy ulosottoon, jos perintätoimiston kanssa ei saa sovittua maksuista.

Yleisimmin ulosottoa maksetaan palkka- tai eläketuloista. Ulosotto vie jokaisesta palkasta automaattisesti osuutensa. Voit laskea tästä mitä se kohdallasi olisi. Karkea sääntö on, että noin 1/3 käteenjäävästä palkasta ulosmitataan. Jos esimerkiksi saat 3000€ palkkaa käteen kuukaudessa ja sinulla on yksi huollettava, ulosoton jälkeen sinulle jää 2000€ palkasta.

Ulosotto antaa usein mahdollisuuden maksaa velkoja ensin tuloista jonkin aikaa ennen omaisuuden myyntiä. Tämän jälkeen omaisuus ulosmitataan.

Asuntolaina

Asuntolainaa ei irtisanota automaattisesti, vaikka luottotiedot menisivät. Jos lainanlyhennyksiä ei makseta ajallaan, näin voi käydä. Kun ulosotto aloittaa realisoimaan omaisuutta, auto ja asunto on tietenkin omaisuutta.

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset

Pankkilaina

Maksuhäiriömerkintä ei aina merkitse sitä, että lainaa ei saisi. Lainan saanti riippuu maksuhäiriön vakavuudesta ja talouden kokonaistilanteesta. Käytännössä lainaa on kuitenkin hyvin vaikea tai mahdoton saada.

Opintolaina

Vaikka opintolainalla on valtion takaus, maksuhäiriömerkintä voi estää lainan saannin.

Pikavipit ja osamaksukauppa

Maksuhäiriömerkintä estää pikavippien saamisen ja tavaroiden ostamisen osamaksulla.

Pankki- ja luottokortit

Luottokortin saaminen on käytännössä mahdotonta. Pankki voi myös vaatia takaisin jo olemassa olevia pankki- ja luottokortteja.

Asunnon vuokraaminen

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa merkittävästi vuokra-asunnon saamista.

Matkapuhelin- ja laajakaistayhteys

Näiden sopimusten tekeminen edellyttää joko vakuuden tai ennakkomaksun maksamista.

Vakuutukset

Jos asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä, erityisesti vapaaehtoisten vakuutuksien saaminen voi olla vaikeaa tai vakuutusyhtiöstä riippuen jopa mahdotonta.

Työnhaku

Työnantajalla on oikeus tarkastaa työnhakijan luottotiedot, jos työntekijä hakee paikkaa, jossa hän joutuu käsittelemään rahaa, tekemään merkittäviä taloudellisia päätöksiä tai työskentelemään yksityiskodeissa. Maksuhäiriömerkinnällä on myös vaikutusta työnsaantiin.

Myös sähköyhtiöt vaikeuksissa

Suomessa on siis noin 465 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa. Toivottavasti suurimmassa osassa on määräaikaiset sopimukset voimassa. Sähköyhtiöiden on maksettava sähköstä ja jos asiakkaat eivät pysty maksamaan laskujaan, sähköyhtiölle tulee vääjäämättä vaikeuksia.

Oletettavasti yhtiöt, jossa on paljon määräaikaisia edullisen sähkön sopimuksia, menevät ensimmäisenä konkurssiin, koska ne joutuvat myymään asiakkaille sähköä halvemmalla kuin ostavat. Jos sähköyhtiö kaatuu, sen asiakkaat joutuvat tekemään uuden sopimuksen vielä pystyssä olevan sähköyhtiön kanssa ja sopimus ei ole tietenkään halpa. Näin hetken pidempään selvinnyt talous määräaikaisella sopimuksella joutuu samaan helvettiin kuin naapuri, mutta vain hiukan myöhemmin.

Takat ja muut lämmitysmuodot

Monessa omakotitalossa on takka ja se on hyvä lämmönlähde varsinkin, jos se on varaava. Hallitus kaavaili vielä [7]tammikuussa takkojen romutuspalkkioita. En löytänyt tietoa, että tämä olisi hyväksytty. Hallituksen tavoite oli kuitenkin saada takat pois omakotitaloista nopeasti ilmastomuutoksen varjolla.

Turvekoneiden romutuspalkkio

Hallitus maksoi 8.2.2022–22.3.2022 turvekoneiden romutuspalkkiota. Talousarvioon oli varattu 29 110 000 (29.1 M) euron suuruinen siirtomääräraha.

Koska hallitus ajoi turvetuotannon alas, tukea haettiin paljon ja turvekoneita romutettiin käyttökelvottomiksi. Turvekoneet ovat kalliita ja jos elinkeino pakotetaan loppumaan on ymmärrettävä että koneet romutetaan, jotta saa edes jotain rahallista korvausta.

Hallituksen tuella romutettiin toimivia turvekoneita Suomessa helmi- maaliskuun 2022 aikana. Uudet koneet piti romuttaa ja hallitus maksoi siitä. Vain toimivista koneista sai romutuspalkkion.

” Romutettavat koneet täytyy olla hankittu/valmistettu hakijan omistukseen viimeistään 31.12.2019 ja niiden on oltava romutushetkellä toimintakuntoisia.”

ELY-keskus – romutustuki

Romutustukea haettiin niin paljon, että romutuspalkkio uhkasi loppua kesken.

Yrittäjät

Nyt on se tilanne, että turvetuotantoa ei saada käyntiin riittävällä laajuudella. Siihen tarvittavia laitteita on romutettu hallituksen tuella/määräyksellä.

Mistä sähkön hinta muodostuu

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri tekijästä. Energia, hinta ja verot. Voi karkeasti sanoa, että jokaisella on 33% osuus.

Verot

Verot ovat sähkön hinnasta noin 33%. Ei ole tiedossa kuinka valtio suhtautuu, kun hinnat pomppaavat kymmenkertaisiksi.

Ministeri Lintilä on ehdottanut 9.8.2022 [11]ALV alentamista 14%:iin. Sillä ei ole juurikaan omakotitaloissa asujille.

Ottakaa huomioon, että jos sähkön hinta monikymmenkertaistuu, saman tekee myös ALV:osuus. Jos nyt valtio saa 33% energian hinnasta sen tulot nousevat energianhinnan noustessa.

Esimerkki:

  1. Energia maksaa 5 snt/kWh ALV 24%. Asiakas ostaa 1000 kWh. Sähkön hinta on 5000 senttiä eli 50 €. Valtiolle menevä ALV osuus on 9,68 €.
  2. Energia maksaa 50 snt/kWh ALV 24%. Asiakas ostaa 1000 kWh. Sähkön hinta on 50 000 senttiä eli 500 €. Valtiolle menevä ALV osuus on 96,77 €.
  3. Energia maksaa 50 snt/kWh ALV 14%. Asiakas ostaa 1000 kWh. Sähkön hinta on 50 000 senttiä eli 500 €. Valtiolle menevä ALV osuus on 61,14 €.

Nyt Lintilä puhuu ALV laskemista 14%:iin. Esimerkissä valtio on saanut normaaleilla sähköhinnoilla 9,68 €. Jos sähkön hinta kymmenkertaistuu ALV osuus on 96,77 €.

Alennetulla 14% ALV valtoille menevä ALV (61,14€) on yli silti kuusinkertainen normaaliin (9,68€) verrattuna.

Jos valtio haluaisi auttaa, ALV hinta määrättäisiin pysyväksi kilowattituntia kohden energiakriisin ajaksi. Ministeri Lintilan ehdotus on suoranaista pilkkaa kansalaisia kohtaan.

Siirtohinta

Siirtohinta ei ole kilpailutettavissa. Aikaisemmin sähkönsiirtoverkko oli valtion monopoli. Se myytiin kuitenkin yksityisille yrityksille ja me kaikki muistamme kuinka siinä kävi. Yksityiset yritykset saivat monopolin siirtoverkkoon omalle alueelleen ja saavat määrätä oman yksityisen monopoliverkkonsa hinnat.

Tapaus Caruna

Fortum myi sähköverkkonsa ulkomaiseen omistukseen vuonna 2013. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.

Carunakauppa runnottiin läpi vain [12]parissa tunnissa. Jan Vapaavuori, Jyrki Katainen ja Pekka Haavisto ajoivat voimakkaasti Fortumin sähköverkkojen myyntiä Carunalle.

Carunan omistajatahot

Carunan omistaa eläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 %) sekä kansainväliset sijoittajat KKR & Co. Inc. (40 %), Ontario Teachers’ (40 %) ja AMF (12,5 %). Carunasta on 92,5% ulkomaalaisomistuksessa. Suomella ei ole mitään sanavaltaa yhtiöön.

KKR & Co. Inc. in listattu pörssiin ja sen suurimmat omistajat ovat Vanguard Group, Inc. ja Blackrock Inc. sijoitusyhtiöt.

Kanadalainen Ontario Teachers’ on mielenkiintoinen. Se on ilmeisesti kanadalaisten opettajien eläkekassa. Kanadan pääministeri [18]Justin Trudeau on koulutukseltaan opettaja (opiskellut pedagogiikkaa) ja lisäksi hän on syntynyt Ontariossa. Liittyykö hän jotenkin tähän sijoitusyhtiöön?

Miksi Suomen valtion omaisuutta on myyty pilkkahintaan Kanadalaiselle opettajien eläkekassalle?

AMF Investments nettisivu on varsin epäilyttävä ottaen huomioon, että se omistaa 12.5% Carunasta. Siellä olevat yhteyshenkilöt antavat Google- haulla varsin erikoisia tuloksia. Muun muassa radiojuontaja ja transvestiitti.

Sivustolla löytyvän osoitteen mukaan yhtiön Lontoon päämaja näyttää tältä.

Asset Management Fidelity LTD (AMF Investments UK)
85 Great Portland Street, London

85 Great Portland Street, London

Omistajatiedot Carunan sivustolla

Caruna – tietoa meistä

Caruna ilmoittaa omistajat hyvin epämääräisesti, lyhenteillä. Omistajayhtiöiden koko nimeä en löytänyt mistään. On vain KKR, Ontario Teachers’ ja AMF. Jos linkit omistajiin ovat tässä artikkelissa väärin se on täysin Carunan oma vika. Se yrittää piilottaa todelliset omistajat aivan selkeästi.

Hallitus myi Fortumin verkot pilkkahintaan

[13]Fortum myi sähköverkkonsa 2,55 miljardilla. Carunan liikevoitto oli vuonna 2021 191133000€ (191,1 miljoonaa €). Kuinka sähkön hinnan kohoaminen vaikuttaa tulokseen ja paljonko Caruna nostaa hintojaan? Yksityistämisen jälkeen Caruna on nostanut vuosi vuodelta yksipuolisella ilmoituksella siirtohintojaan. Ville Tavio esitti [17]kansallisen hintakaton asettamista sähkönsiirtomaksuihin toukokuussa 2022.

Ketkä omistavat AFM:n ja Ontario Teachers’ sijoitusyhtiöt? Se on selvittämisen arvoinen asia. Tässä on MOT-ohjelmalle varsin kiintoisa ja tärkeä asia tutkittavaksi ja sillä on kiire!

Asiakastieto

Lähihistoriassa on tehty hyvin outoja asioita

Lähihistorian aikana on tehty hyvin outoja asioita energiaratkaisujen suhteen. Vuosia sitten Fortum myi siirtoverkkonsa ulkomaisille yhtiöille. Nyt se on siirtänyt Uniperille Saksaan kuusi miljardia euroa. Valtiolla ei ole mitään sananvaltaa sähkönsiirtoverkkoon. Saa nähdä nouseeko siirtomaksu.

Omakotitaloista pyrittiin saamaan lisälämmönlähteet pois ja turvetuotanto romutettin vain muutaman kuukauden aikana ja siitä maksettiin 30 miljoonaa. Huomionarvoista on se, että kaksi viimeistä tapahtui keväällä 2022 eli vain noin puoli vuotta sitten.

Nyt uhkaa energiakriisi. Nyt kun turvetta tarvittaisiin kipeästi, niiden nostoon käytettäviä koneita on valtion tuella/määräyksellä romutettu ja turpeennoston aikaikkuna tälle vuotta alkaa olla lopuillaan.

Hallitus on myös lisännyt määrätietoisesti erilaisia energian hintaa korottavia asioita, kuten päästökauppa ja jakeluvelvoite.

Nordpool

Nordpool on Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssi. Siellä määräytyy sähkön spothinta. Siellä käydään kauppaa ja jokaiselle päivän tunnille määräytyy oma hintansa.

Hinnan määräytyminen Pohjoismaissa perustuu neljällä markkina-alueella (Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska) tapahtuvaan energianlähteiden (vesivoima, ydinvoima sekä voimapolttoaineet kivihiili, öljy, maakaasu) tuotantoon ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn (päästökauppa), sähkönkulutukseen sekä markkinapsykologiaan.

Sähkö on pääsääntöisesti edullisinta kun kysyntää on vähän, eli yöaikaan ja viikonloppuisin. Sähkön Nordpool hinnan näet esimerkiksi sahko.tk– sivustolta

https://sahko.tk/

Yöaikainen sähkön käyttö tulee lisääntymään

Koska pörssisähkön myyntityö on ollut viime vuosina kiihkeää, on oletettavaa, että spot-sopimuksia on myös tehty paljon. Koska yöaikana sähkö on halpaa, kerrostaloissa ja muissa ei-omakotitaloissa asuvat käyttävät sähköä juuri yöllä, koska se on edullista. Sähkön hinta määräytyy kysynnän mukaan, joten se nostaa yöhintoja.

Se taas nostaa entisestään pörssisähköä käyttävien omakotitalojen lämmityskustannuksia, koska energia on ympäri vuorokauden kallista.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä

Itse asun omakotitalossa ja lisälämmitykseen käytettävät halot on ostettu jo keväällä. Tiesin tulevan, joten sähkömyyjän ankarista painostuksesta huolimatta en ottanut pörssisähköä ja kiinteähintainen määräaikainen sopimus on voimassa isossa sähköyhtiössä talven yli.

Valitettavasti näin ei ole kaikilla. Ystäväpiiriini kuuluu useita, jotka asuvat omakotitalossa ja ovat valmiiksi pörssisähkön piirissä tai heidän määräaikainen sopimuksensa loppuu ennen vuodenvaihdetta. He eivät kuitenkaan hahmota tilannetta jostain syystä tai he eivät vain halua ajatella sitä. Nyt on kuitenkin se aika, kun tämä asia pitää ottaa vakavasti.

465 000 taloutta on vaarassa joutua vararikkoon

Tietenkään kaikki lähes puolesta miljoonasta taloudesta eivät joudu ulosmittaukseen. Sähkölämmitteisten omakotitalojen määrä on kuitenkin järkyttävän suuri.

Jos perhe menettää luottotiedot ja koti joutuu ulosmittaukseen, pankista tulee suurin velkoja ja asunto jää sen käsiin. Kukaan ei osta taloa, jonka lämmityskustannukset ovat tuhansia euroja. Pankki ei pidä oletettavasti kallista lämmitystä päällä ja talon vesijohdot halkeavat pakkasessa ja asunnosta tulee entinen. Täysin arvoton.

Pankkien luottotappiot

Pankkien maksamattomista asuntoveloista kertyvät luottotappiot nousevat tähtitieteellisiin summiin ja tämän jälkeen pankit ovat vaarassa kaatua. Suomen pankki on Euroopan keskuspankin sivukonttori ja jossain vaiheessa EKP reagoi.

Juttelin tästä asiasta taloustieteilija Tuomas Malisen kanssa ja hänkään ei osannut sanoa tarkalleen, mitä siinä vaiheessa tulee tapahtumaan kun pankit ovat vaikeuksissa tai kaatumassa. Kirjoittamani tapahtumaketjun hän totesi menevän kutakuinkin kirjoittamallani tavalla.

Mikä Euroopan keskuspankki

Euroopan keskuspankin toiminta on monelle kansalaiselle varsin vieras. Harva tietää, että se on täysin riippumaton osakeyhtiö. Euroopan keskuspankin johtaja on Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki on kuitenkin vasta kolmantena pankkihierarkiassa. Sen yläpuolella on kaksi paljon suurempaa täysin riippumatonta organisaatioita, myös ne ovat osakeyhtiöitä.

Tämä skenaario toteutuu, jos mitään ei tehdä!

Ymmärrätkö? Tämä skenaario toteutuu, jos energianhinnoille ei tehdä mitään. Lintilän lupaama 10% alennus arvonlisäveroon ei auta yhtään mitään, koska sen osuus nousee energian hinnan noustessa. Ketjureaktion seurauksena Suomen talous ajatuu täydelliseen kaaokseen!

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa ei ole lisälämmityslähdettä ollaan täysin vailla keinoja. Ainoa toivo on se, että valtio tekee kaikkensa energian hintojen laskemiseksi.

Nyt kuitenkin näyttää, että määrätietoisesti tehdyt toimenpiteet ovat johtaneet päinvastaiseen tulokseen. Öljyn maailmanarkkinahinta on tällä hetkellä suunnilleen sama, kuin ennen Ukrainan sodan alkua. Silti pumppuhinnat ovat Suomessa paljon korkempia kuin ennen sotaa.

Trading ecomomics

Öljyä on maailmanmarkkinoilla saatavilla ja sen hintatrendi on laskussa. Polttoaineiden hinnat pysyvät Suomessa kuitenkin korkealla. Niissä pätee sama laki. Mitä korkeampi polttoaineen hinta on, sitä suuremmat ovat verotulot valtiolle. Polttoaineessa on karkeasti sanoen noin puolet hinnasta veroa.

Aut.fi

Päivitys 14.12.2022

Sähkön hinta on nyt kriittisellä tasolla

Sähkön hinta on kriittisellä tasolla. Kun Suomeen iski talvimyrsky ja tuulivoimaa myytiin Ruotsiin, sähkön hinta pysyi silti Suomessa korkeana. Olkiluoto 3 kaikki syöttövesipumput myös varapumput, ovat rikki. Ruotsissa ja Ranskassa ydinvoimalat ovat huollossa. Sähkön hinta on yölläkin yli 30c/kWh.

Lähde : Iltalehti

Fossiilisten energian hinnat tänään

Valtamediassa annetaan ymmärtää, että energiakriisi johtuu ainostaan Ukrainan sodasta. Kaasulaivoja on odottamassa niin paljon, että ”Eurooppa hukkuu kaasuun”. Öljyn hinta on matalalampi kuin ennen sodan alkamista ja maakaasu vain hiukan kalliimpaa kuin ennen sotaa. Lisäksi hukumme siihen, sitä on saatavilla. Silti me maksamme jo nyt jopa 20 kertaisia sähkön hintoja verrattuna normaaliin. Lähitulevaisuudessa vielä paljon enemmän. Miksi?

Lähde: MTV uutiset, Kaasun hinta, Öljyn hinta

— Päivitys päättyy —

Asia, joka sinun pitää tietää

On ilmiselvää, että sota ei Ukrainassa pääty, vaan oletettavasti se vain laajenee. Sähkön hinta tulee olemaan talvella kova ja valtava määrä perheitä joutuu ulos kodeistaan luottotiedottomina poliittisen tilanteen johdosta.

Pankkijärjestelmä

Mainitsin keskuspankit aikaisemmin. Tässä tilanteessa sinun on ensiarvoisen tärkeää tietää, kuinka pankkijärjestelmä toimii. Voit olla sen armoilla jo keväällä.

Olen kirjoittanut pankeista syväluotaava artikkelin jo 25.3.2022, koska tiesin tämän tulevan. Artikkelin kirjoitus johti asiasta toiseen ja lopuksi artikkelisarjasta tuli 9-osainen. Sinun tulee lukea ainakin pankeista kertova osa. Se avaa sinulle mikä on pankkijärjestelmä sekä myös paljon muuta.

Kaikki artikkelisarjassa kerrotut asiat eivät ole mukavia, mutta ne tulee tietää. Lue siis koko artikkelisarja. Jokaisen artikkelin lopussa on linkki lähdetietoon, joten jos joku asia epäilyttää voit itse tarkistaa sen paikkansapitävyyden.

Jaa tämä sanoma

Jaa tämä kirjoitus. Vaikka asuisit kerrostalossa ja sähkön hinta ei juuri sinua kosketa. Jos tämä skenaario toteutuu edes osittain, se tulee vaikuttamaan myös sinuun. Poliitikoille pitää saada painetta. Heidän sydämensä ovat kovetetut ja he eivät näe tai halua nähdä tilannetta.

Omakotitaloissa asuvat Suomen parhaat veronmaksajat. Heidän tilanteensa on nyt vakava, auta heitä levittämällä tätä sanaa. Jos heidän taloutensa tuhotaan, koko Suomi kaatuu.

Lue raportti jossa avataan sähkökriisin taustoja.

Lähteet:

[1] Talvisään tilastoja https://www.ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot

[2] Asuntokanta 2021 tilastokeskus https://pxweb2.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__asas/statfin_asas_pxt_116f.px/

[3] Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 https://www.motiva.fi/files/8300/Kotitalouksien_sahkonkaytto_2011_Tutkimusraportti.pdf

[4] Mil­loin säh­köyh­tiö voi kat­kais­ta säh­kön­toi­mi­tuk­se­si https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/asuminen/sahko/milloin-sahkoyhtio-voi-katkaista-sahkontoimituksesi/

[5] Tietoa perinnän ja ulosoton etenemisestä https://www.takuusaatio.fi/selviydy-veloistasi/perinnan-ja-ulosoton-eteneminen/

[6] Laske ulosotto palkasta / eläkkeestä https://www.rotvallinreunalla.fi/laskurit/ulosotto_laskin.htm

[7] Takkojen ja kiukaiden romutus­palkkiolla päästöt kuriin https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008524549.html

[8] Turvetuotantokoneiden romutustuki https://www.ely-keskus.fi/turvetuotantokoneiden-romutustuki

[9] Mistä sähkön hinta muodostuu https://oomi.fi/sahko/sahkon-hinnan-muodostuminen/

[10] Professori HS:lle: Suuri virhe myydä sähkönsiirtoverkko https://www.ts.fi/uutiset/846988

[11] Ministeri Lintilä ehdottaa sähkön alv-alennusta https://www.talouselama.fi/uutiset/ministeri-lintila-ehdottaa-sahkon-alv-alennusta-ylella-nopein-vaikutus/c8c1afb0-f27e-4219-a6fc-101983af9132

[12] Arhinmäki: Caruna-kauppa runnottiin parissa tunnissa https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016020221052125

[13] Fortum myy sähköverkot 2,55 miljardilla https://yle.fi/uutiset/3-6980971

[14] Sähköyhtiöistä tehtiin tuhansia valituksia https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sahkoyhtioista-tehtiin-tuhansia-valituksia-naista-suomalaiset-valittavat-eniten/125f016a-f0e2-4fa2-8849-d48e5f96c20f

[15] Sähköyhtiöt kertovat, mitä maksamattomasta laskusta seuraa https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/enta-jos-sahkolaskua-ei-pysty-maksamaan-sahkoyhtiot-kertovat-mita-maksamattomasta-laskusta-seuraa/8484502#gs.8quhbj

[16] Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/maksuhairiomerkinnan-vaikutukset/

[17] Sähkönsiirrolle hintakatto https://www.suomenuutiset.fi/tavio-sahkonsiirrolle-hintakatto/

[18] Justin Trudeau https://fi.wikipedia.org/wiki/Justin_Trudeau

Crude oil price https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil

Natural Cas price https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas

30 vastausta artikkeliin “Mitä tapahtuu, kun 44% Suomen yli miljoonasta omakotitalosta saa tuhansien eurojen sähkölaskun joka kuukausi?

  1. Hyvä artikkeli! Täytyy sanoa, että hiukan pelottaa, mitä talvi tuo tullessaan. Oma talous ei kestäis edes kuukautta mitään tonnin sähkölaskuja.

    Ehkä tähän on hyvä vielä lisätä se, että kaikki tämä on osa suurta NWO suunnitelmaa. Globalistit haluavat täyden hallinnan, ja raha on tämän ytimessä. Tavoitteena on digitaalinen, biometriseen identiteettiin sidottu yhteisvaluutta. Mieluiten vielä mikrosirutettuna ihmisiin. Tätähän ihmiset eivät halua. Eivät halua ellei sitä saada näyttämään jollain keinoin houkuttelevalta. Esimerkiksi luomalla niin epätoivoinen tilanne, että ihmiset ottavat vastaan minkä tahansa ratkaisun. Jos tämä tapahtuu niin se on game over.

    1. Pääasia kuitenkin on se, etteivät saksalaiset kotitaloudet joudu maksamaan lisää kaasulaskua. Meillä suomalaisilla on varaa, olemme vauras maa.

  2. Eiko jo ala silmät avautumaan sille, että tämä on täysin tarkoituksellisesti rakennettu tilanne?
    Tällä saadaan ihmiset pois omakotitaloista ja kontrollin alle kaupunkeihin.
    Tämä on wef:in tavoite ja noudattaa suoraan agenda21:stä.

    1. Juuri näin, tavoite on Great reset ja siihen ovat mm presidentti ja pääministeri sekä muut globalistit sitoutuneet. Eivät vaan tajua sitä että kunhan heidän apunsa on käytetty, he ovat yhtä hyödyttömiä kuin me muutkin…

      Nyt jos koskaan on kiire saada näkyvyyttä injektiopiikille! Tarroja, paitoja mitä tahansa jotta saadaan nämä kirjoitukset ihmisten tietoon. Itse en luota someen koska sensuuri voidaan toteuttaa niin helposti ja niin monella tavalla – perinteiset menetelmät toimivat aina ja näkyvät varmasti.

  3. Omakotiasujalle jolla sähkövesivaraaja , suosittelen 10 kpl 300w ,41 v aurinkopaneelia. 2x5kpl paneeliryhmää kytkettynä vastuksiin tasasähköllä. Väliin ei tarvita muutakuin rele joka saa tiedon varaajan termostaatilta ja sulakkeet molempiin ryhmiin. Relettä voi myös kello-ohjata. Mitään kalliita säätimiä /invertterejä ei väliin tarvita .Yksi vastus kannattaa jättää vaihtosähkölle kello/käsiohjaukseen. Itsellä toiminut 2vuotta moitteettomasti. Maksaa itsensä takaisin n.1,5 vuodessa.Paneelit (5 kpl) pitää kytkeä sarjaan. 4 kpl paneeleitakin riittäisi ,koska tasasähkö ”voimakkaampaa ” kuin vaihtosähkö. Lisäsin yhden koska puustoni aiheuttaa varjostumia, enkä henno niitä kaataa.

    1. Erittäin vaarallinen ohje. Rele joka kestää kuvailemasi käytön eikä polta pahimmillaan koko taloa maksaa enemmän kuin varaaja ja painaa parikymmentä kiloa. Kytkentä ja ohjaus tulee suorittaa puolijohteilla j samalla saadaan osateholla ohjattua jos sähkö tarvitsee muuallekin. Kannattavinta on käyttää lämppumppua aurinkosähköllä niin hyötysuhde paras ja mikä parasta sähköä voi käyttää muuhunkin kuin veden lämmitykseen.

      1. Releenä on vanha Strömbergin rele Ok 0 I=25A U=660v. Releen koko 2x pienempi kuin nyrkkini(koko 12). Releltä ohjatataan vaihtosähköllä 230v ja kellolla. Sähkön voi ottaa ”normi”verkosta tai kuten minä, toisesta aurinkopaneelijärjestelmästä , jossa akusto , säätimet ja 6000w invertteri. Ja jos rele ”syttyisi” palamaan , on se vanhassa Arsan paksussa alumiinikopassa. Jos haluat maksaa kallista sähköhintaa, kukaan ei estä.

      2. Älä höpötä, vastauksessa ei ole totuuden siementäkään. Tehoa systeemissä on vaivaiset 3kWp, eli käytännössä kovimmalla paisteella teho on max 1,5kW. Sen kun vielä syöttää mainitulla 205V jännitteellä, tulee releen (tai mieluummin kontaktorin) kytkentäpään kestää noin 7,5A (ja mieluummin 15A). Hintaa vajaa satanen, mahtuu taskuun. Päällekytkennän (liipaisun, kelan aktivoinnin, miten vaan haluat) voi tehdä miten huvittaa, kunhan impulssi jaksaa ajaa kelan kiinni – esim virranvalvontareleellä (toinen satanen siinä).

        Itse suosisin kuitenkin min. 50A@48V kanttiaaltoinvertteriä per 5 paneelia rinnan paneeli jos ajetaan yksinomaan resistiivistä kuormaa, tai pienehköä 3kW verkkoon tahdistuvaa ja saarekekäyttömahdollistettua kolmivaiheinvertteriä, pidemmän päälle paras.

        Kukin tyylillään tosin.

    1. Jos niitä on niin paljon niin sitten soppa syvenee. Yhdistin ne kaukolämmön piiriin. Omakotitaloista sain tuon tarkan prosentin.

      1. Aivan varmasti ” toimenpiteisiin ” ryhdytään jos sähkön hinta nousee
        Kymmenkertaisesti!!
        Tilanne ”eskaloituu”….

  4. Kyllä monelle kerrostaloasukillekin tulee tiukkaa, sillä monet elää kädestä suuhun kuukaudesta toiseen eli kakki mikä tulee niin myös menee eli nyt sähkölasku kerrostalossa on vaikka 35 eur/kk niin vaikka pihisteli sähkön käyttöä niin se voi olla 235 eur/kk eli noin 200 eur lisälasku ja monelle semmoinenkin on jo liikaa.
    + sähkön hinnan aiheuttama inflaatio -> massiivinen konkurssiaalto ja työttömyyden rakettimainen nousu.
    Saksaan on tulossa sähköpula ja koko Keski-Euroopan iso markkina määrää hinnat myös täällä. Kiitos yhteiseurooppalaisen sähköverkon. Kansaansa ajatteleva hallitus kieltäisi sähkön myynnin ulos ja määräisi tilapäisen hintakaton hätätilaan vedoten niin siirtohinnoille kuin energiallekin..mutta eiväthän ne sitä tee. Saakelin kuspäät on meillä vallassa ja siitä tullaan vielä kärsimään ja pahasti!!!!!!!!!!!!

  5. Katkaistaan eduskuntatalossa sähköt ja sanotaan ,että koittakaa nyt vaan tulla toimeen.

  6. Ei kai luottotiedoilla ole mitään väliä vaan Luottokelpoisuudella

    1. Maksuhäiriömerkintä vie luottotiedot. Se on sama asia.

  7. En vaan jaksa uskoa, että tällainen skenaario toteutuu. Muutamia kuukausia sähkön pörssihinta voi olla korkea, mutta ei pitemmän aikaa. Tai jos on niin valtio kompensoi sen jotenkin. Ei tule mitään omakotitalojen pakkomyyntejä suuressa mittakaavassa. Jotenkin tämä hoituu. Ei koronakaan saanut talouden palikoita kaatumaan..

  8. Kyllä kirjoittaja osuu aika arkaan paikkaan. Omakin sähkösopimuksen loppuminen tietäisi yli 500% kasvua. Varsinainen Inflaatiokierre ruokkii itseään, varsinkin kun ”painetaan” uutta rahaa. No mitä muuta FED ja EKP on tehnytkään, yhteensä lähes 10 000 miljardia työnnettiin markkinoille, summa joka on isompi kuin 3000 rikkaimman henkilön omaisuus yhteensä. Eikö mitään opittu 1923 vuiden Saksasta?
    Sähkö ja kaukolämpö on yhtiöinä solideja, ei mitään riskiä, paitsi jos kuluttajilta loppuu rahat. No näin saatta käydä nyt köyhille eläkeläisille ja lapsiperheille. Miten voi perustella mitää energian hinnankorotuksia, jos tuottajat, eli voimalaitosten kustannukset ovat vaan vähentyneet, laiteinvestoinnit on kirjattu alas aikap0äiviä sitten, laitteet maksaneet itsensä takaisin jo 100- kertaisesti. Ongelma johtuukin rakenteellisista virheistä, spekulatiivisesta mutta riskittömästä rahanteosta. Yhtiöiden käyttökate piti olla 4% kun veronmaksajat eli valtio omisti laitokset, kun ne yksityistettiin katteet pomppasi 40 %, ja nyt vaaditaan yli 400% katteita. Sama meno on tarttunut kuin virus kaikkeen muuhunkin. Jos tuollaisia rahamääriä työnnetään väkisin markkinoille, ei voi muuta odottaakkaan. Kun vielä hallinto ruokkii itseään rakentamalla tarpeetonta byrokratiaa, pyytää lausunnot muilta hallinnon virkamiehiltä, eikä kansalta, niin syntyy tällainen pöhöttynyt virkakoneisto, joka on täysin kadottanut suhteellisuuden tajunsa. Jos poistetaan verot kaikilta alle 20000 € tienaavilta, niin virkakoneistosta voidaan poistaa 80 %. Olisi suhteellisen oikeudenmukaista että veroja maksaa ne jotka jo ovat keränneet rahat pois rahvaalta.

  9. Miten tapahtuisi sähkön siirtoverkon kansallistaminen? Siis siten että Suomen valtio (eduskunta?) päättää että nyt tilanne on sillä tavalla että force majeure ja sähkön siirtoverkko onkin valtion omaisuutta. Sen (entiset) omistajat eli Blackrock ja kumppanit ovat tietysti herne nenässä ja uhkaavat vaikka millä, mutta haistakoot paskan. Miten tämä tapahtuisi laillisesta näkökulmasta?

    1. Periaatteessa mahdollista, vaikka kävis kyllä helpomminkin, tuo sähköverkkobisnes nimittäin perustuu luvanvaraisuuteen. Säädetään hiukan lupien ehtoja, ja verkkoyhtiö nielee kiukkunsa tai luovuttaa bisneksen muualle.

      1. Muita aloja koskee luonnollisen monopolin säännöt, suunnilleet että ei saa ryöstöhinnoitella ja tehdä vain pientä voittoa.
        Esim lakisääteinen max 5-7 prosentin voitto tasoittaisi kummasti tilannetta

    2. Kantaverkko on suomalaisessa omistuksessa, valtio ja huoltovarmuuskeskus omistaa siitä valtaosan, loput on eläkevakuutusyhtiö yms. Suomalaisilla julkisyhteisöillä. Jakeluverkot omistavat yli 70 verkkoyhtiötä, Caruna on yksi niistä. Muut ovat täysin kotimaisia yhtiöitä, pääasiassa kaupunkien ja kuntien omistamia sekä sähköntuottajien omistamia. Eli tuossa jutussa oli tällä kohtaa virhe joka on hyvin yleinen kun puhutaan sähkön siirrosta.

      1. Esimerkiksi yksi fingridin suuri omistaja, Aino Holdingyhtiö Ky on todellisuudessa Access Capital Partnersin hallinnassa. Se on se ranskalaistaho, joka osti lämpövoimalat ja lämmönsiirtoverkot valtavaan ylihintaan. Fingrid omistaa Nordpoolia. Carunan omistaa ulkomaalaiset.
        https://www.fingrid.fi/sivut/sijoittajat/osakkeet-ja-osakkeenomistajat/
        https://tietopalvelu.ytj.fi/yritystiedot.aspx?yavain=2573797&tarkiste=E5E51C50A03D0AB01FA6823684F57AC7C85FFFBA
        https://www.finder.fi/Vakuutuspalvelut/Access+Capital+Advisors+Finland+Oy/Helsinki/yhteystiedot/903046
        https://www.access-capital-partners.com/en/about-us/team

  10. Kuinka paljon on pitänyt opiskella että pystyy tekemään niin viisaita päätöksiä kun Fortumin päättäjät ministerit Haavisto etunenässä myydessään jakeluverkot Carunalle joka ei maksa edes veroja Suomeen satumaista tuotoista. Fortum sijoitti saamansa myyntihinnan ” viisaasti” vänäjälle ja rakensi sinne voimaloita jotka se menetti lopullisesti siitä tuli miljardien tappiot. Toinen hyvä sijoitus oli Saksan maakaasu ja hiilivoimalat. Tästä tulee yhteiskunnalle vähintään 10 mijardin tappiot. Nyt he kehtaavat vielä kupata yhteiskuntaa pitämällä sähkön hintaa keinotekoisesti korkealla kun eivät käynnistä seisokissa olevaa 500mw voimalaa.

  11. Sijoitusyhtiö BlackRock on todellinen `pahan Paavali`. Yhdessä Vanguardin kanssa tekevät paljon pahaa mm. ostelevat viljasatoja ja tiloja ja tuhoavat ne. Myös laidun ja metsäpalojen teettäminen kuuluu toimenkuvaan.
    Eniten minua kammottaa juuri ihmisten uneliaisuus asian kanssa ja näyttää siltä että ei ymmärretä sitä että valtiolla on todella pahat aikeet eikä aikomustakaan selvittää asiaa parhainpäin vaan niin kuten WEF-haluaa asian edetä eli juurikin häätää omakotiasujat pois taloistaan velkojensa kanssa.
    Ei se paljon lohduta jos minulla on asiat kunnossa jos koko yhteiskunta kaadetaan eli ei kaadu vaan kaadetaan kuten YK:n agenda 2021 ja 2030 vaatii.
    Suomen hallitus on sitoutunut NEW-digihelvetin pilottivaltioksi ja kyllä sen huomaa kaikesta. On huomannut jo kauan kun eläkeindeksi ja muut mielettömyydet on toteutettu,
    Ilmarisen sijoituspomo Mikko Mursula on laittanut 1,25 mikljardia eläkevaroja BlacRockiin ja muutenkin Ilmarisen sijoitukset ovat 5 miljardia pakkasella. Niistä en ymmärrä paljoa mutta näyttää pahalta, todella pahalta piene ihmisen kannalta.
    Myös 5t tonnin rukiin myyminen Latviaan ei mene järkeen varsinkaan kun samaan aikaan puhutaan mahdollisesta elintarvikepulasta talvella.
    Erittäin hyvin luotaava kirjoitus Injektiopiikiltä ja voi sanoa elleivät ihmiset herää ja kanna hallitusta suoraan sanoen helvettiin Arkadianmäeltä menee The Great Reset maaliin että heilahtaa.
    Valmiuslakikin sorvattiin juuri varustettuna todella rajuilla työkaluilla tulevan kansannousun sammuttamiseen ja vaihtoehtomedioiden tukkimiseen.
    Ei hyvältä näytä ja lieneekö tämä kesä viimeinen kun voitiin elää suhteellisen normaalia elämää?
    Tosin olen kovin häiriintyneenä seurannut esim. chemtrailausta. Kneita parveilee taivaalla ja olin viime viikonlopun rätkäreissulla ja Vuosaaresta yli Viron Muugaan ja sieltä pyörällä Rigaan näin matkalla sekä Rigassa jatkuvasti vanoja todella runsaasti. On selvää että iso hyökkäys on käynnissä ja ihmisten tulisi täyttää puuvarastojen lisäksi myös D,C,sinkki ja kversetiini sekä kysteiinivarastot koska epäily on että taivaalta sataa muutakin kuin alumiinioksidia, strontiumia ja bariumia.
    Morgellons aihioita ja mitä van voi odottaa. Myös rna-moskalla injektoitujen määrä on kerrassaan kammottava ja kuuntelin kun yksi motoristikaveri puhui menevänsä ottamaan neljännen piikin?
    Mitä siihen voi enää lisätä?
    Mercy&Peace!

  12. Taidampa yhdistää höyrynkehittimen vanhaan agregaattiin. Vettä tulee taivaalta ja puuta on mettässä

  13. Drublik Punker. En tiedä miten paljon ymmärrät sähköstä. Tasasähkö on 1.4x ”vahvempaa” kuin vaihtosähkö. Resistiivinen lämpövarajan vastus on sen verran yksinkertainen vastus, ettei se tiedä mitä sähköä sinne syötetään. Itsellä termostaatti säädetty 75 c asteeseen . Vesi niin kuumaa , ettei nahka kestä. 2 vuotta käytetty. Joulu-helmikuu ei toimi, koska puusto varjostaa.

  14. Juu tilanne on todella vakava.

    Sen vaan haluan todeta tähän lopuksi että tätä tilannetta ollaan meillä Suomessa harjoiteltu ja suunniteltu jo pitkän aikaa!

    https://jaakkokalevi.files.wordpress.com/2022/11/image-88.png

    Jotkut meistä peräti muistavat sen alkuperäisen talouden suuren keikautuksen. Tästä kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle. Suomea johtaa käytännössä maanpetosliiga johon hyvin pitkälle ainakin talouden suhteen kuuluvat myös nykyiset perussuomalaiset tai ainakin heidän OMISTAJANSA!

    https://mega.nz/file/NRw3mRzD#0CUzvZYuuMR-B52joupMmHKCOzQLcgVq-vpm1pbtGYg

    Lähtökohta pitäisi kaikilla olla että valtiovalta Helsingissä on Suomen kansan vihollinen!

    https://jaakkokalevi.files.wordpress.com/2022/11/image-89.png

  15. Fingridin äänivallasta n. 89% on suomalaisilla, Ainoalla on vain 11%

Vastaa

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading