Perustuslakituomioistuin Suomeen – allekirjoita kansalaisaloite

Lue ääneen tämä artikkeli

Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin perustuslain tulkinnan puolueettomuuden ja asiantuntijuuden varmistamiseksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta koostuu kansanedustajista, joita voivat sitoa puolueiden tai niiden eduskuntaryhmien ennakolta tekemät päätökset sekä tarve miellyttää heidän taustavaikuttajiaan ja äänestäjiään.

Suomi on oikeusvaltio ilman perustuslakituomioistuinta

Eduskunnan tärkein tehtävä, lakien säätäminen, tapahtuu täysistunnossa. [2] Eduskunta säätää uuden lain tai muuttaa vanhaa lakia hallituksen esityksestä tai kansanedustajan aloitteesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta koostuu kansanedustajista, joita voivat sitoa puolueiden tai niiden eduskuntaryhmien ennakolta tekemät päätökset sekä tarve miellyttää heidän taustavaikuttajiaan ja äänestäjiään.  Perustuslakivaliokuntaan voidaan kutsua asiantunija tulemaan omaa agendaa.[3]Suomalainen asiantuntijakuuleminen on ollut lähtökohdiltaan suhteellisen väljää. Valiokuntia kuitenkin kehotetaan noudattamaan asiantuntijakuulemisissa harkintaa.

Kansanedustajat eivät lähtökohtaisesti ole oikeusoppineita, jolloin esittelijöinä ja lausunnon antajina toimivat henkilöt pystyvät vaikuttamaan liiallisesti kansanedustajien näkemyksiin. Kun laki on säädetty, oikeuslaitoksen tehtävänä on noudattaa sitä vaikka laki olisi kuinka järjetön tahansa.

Perustuslakituomioistuin

Perustuslakituomioistuimen tärkein tehtävä olisi lausua muiden tuomioistuinten käsiteltävänä olevien oikeustapausten perustuslaillisesta tulkinnasta sekä lausua eduskunnassa käsiteltävänä olevista lakiesityksistä perustuslaillinen tulkinta.

Eduskunta on myös velvollinen ottamaan käsittelyyn kansalaisten tekemän lainsäädäntöaloitteen (kansalaisaloite), mikäli vähintään 50 000 kansalaista kannattaa aloitetta.

P.S. Suomesta puuttuu laki, joka pakottaa kansanedustajan ilmoittamaan kaikki päätöksiin vaikuttavien yhdistysten tai salaseurojen jäsenyydet sidonnaisuusilmoituksessa (WEF, vapaamuurarit, oddfellow yms. okkulttiset salaseurat). Sellainen kansalaisaloite täytyy tehdä ja saada eduskunnan käsittelyyn. Kuka painaa punaista ja haluaa kieltää sidonnaisuuksien ilmoittamisen?

Asiaan liittyvää:

Lähteet:

[1] Kansikuva –Nemesis  https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuden_jumalatar/laajempi_kuvaus

[2] Lakien säätäminen eduskunnassa https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/eduskunnan_tehtavat/lakiensaataminen/Sivut/default.aspx

[3] Valiokuntien asiantuntijakuulemiset  https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/valtiopaivaasiakirjat-tietopaketti/Sivut/Valiokuntien-asiantuntijakuulemiset.aspx

Vastaa