Site icon

Nobelpalkittu autofagia – elimistön tärkein puhdistusjärjestelmä

Kuuntele artikkeli

Pari kuukautta sitten julkaistiin tutkimus [1]Impaired ketogenesis ties metabolism to T cell dysfunction in COVID-19”. Sen mukaan heikentynyt ketogeneesi on yhteydessä vakaviin COVID-19 tapauksiin. Se, että tehohoidossa olevat potilaat ovat pääsääntöisesti lihavia, ei ole mikään salaisuus. Tässä artikkelissa pureudutaan ketogeneesiin ja autofagiaan. Ne ovat hyvin tärkeitä jokaiselle.

Aineenvaihdunta ja infektiotaudit liittyvät läheisesti toisiinsa

Tutkimuksessa on selvitetty, että heikentynyt infektion aiheuttama ketogeneesi on yhteydessä vakaviin COVID-19 tapauksiin. Kun ihminen tulee sairaaksi, hänelle tulee käyttäytymismuutoksia kuten letargia (syvää unta muistuttava tila, jossa herää vain hetkeksi ja nukahtaa uudelleen), kuume, sosiaalinen vetäytyminen ja ruokahaluttomuus, jotka ovat kehittyneet tukemaan isännän selviytymistä vastauksena infektioihin.

Näiden infektiosta aiheutuneiden luonnollisten reaktioiden tarkoituksena on saada aikaan ketogeneesin induktio eli aiheutuminen elimistössä. Ketogeneesi on siis evoluution mukana kehittynyt elimistön aineenvaihdunnallinen sopeutuminen infektioita vastaan.

Suurimmalla osalla COVID-19 on pieni nuha

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista ihmisistä immuunivaste riittää kukistamaan infektion. Joissakin tapauksissa immuunivasteen toimintahäiriöt voivat kuitenkin johtaa vakavaan taudinkuvaan.

Tärkeimmät virusinfektioiden puhdistamiseen osallistuvat soluvälitteistä populaatioita ovat CD4+ tyypin 1 auttaja-T-solut (TH1) ja CD8+ sytotoksiset T-solut, jotka toimivat tuottamalla sytokiineja, kuten interferoni-γ:tä (IFNγ), ja tappamalla infektoituneita soluja.

Solujen aineenvaihdunta ja mitokondrioiden toiminta ovat merkittäviä T-solujen aktivoitumisen ja toiminnan määrittäjiä, mikä on herättänyt kysymyksen mahdollisesta yhteydestä infektion aiheuttaman ketogeneesin ja T-solujen immuniteetin välillä.

Mikä on ketogeneesi

Yksinkertaisesti sanottuna ketogeneesi on tila, jossa solun energia-aineenvaihdunta vaihtuu glukoosi (hiilihydraatti) aineenvaihdunnasta ketoaine- aineenvaihduntaan. Se on maksan ja munuaisten soluissa tapahtuva prosessi, jossa asetyylikoentsyymi-A:n asetyyliryhmistä muodostetaan asetoasetaattia. Näitä ketogeneesin lopputuotteita kutsutaan ketoaineiksi.

Ketoaineita muodostuu glukoneogeneesin yhteydessä, se on maksassa ja munuaisissa tapahtuva prosessi, jossa glukoosia eli verensokeria valmistetaan jostain muusta kuin hiilihydraatista. Käytännössä glukoneogeneesin aikana verensokereita valmistetaan kehon rasvasta ja ravinnon proteiinista, ja jos energiaa ei tule riittävästi, niin myös lihasten proteiineista.

Vakava COVID-19 on tutkimuksen mukaan eläinkokeissa todennäköisempi, jos tämä elimistön luonnollinen detox eli ketogeneesi reaktio ei toimi kunnolla.

Milloin ketogeneesi on häiriintynyt?

Tyypin 2 diabetes tai esidiabetes on riskitekijä. Näissä tapauksissa verensokeri on jatkuvasti koholla ja pitkäkään ateriaväli ei saa ketogeneesiä aikaan, koska energiaa on tarjolla jatkuvasti. Yleensä tuossa vaiheessa on jo insuliiniresistenssi, jolloin verensokerina oleva energia ei päöse solun sisään tehokkaasti.

Isossa tutkimuksessa on havaittu, että vakavan covidin sairastamisen jälkeen riski saada 2- tyypin diabetes on 40% koholla. Voisiko olla niin, että vakava covid tuli juuri jo valmiiksi häiriintyneestä aineenvaihdunnasta?

Autofagia – elimistön tärkein puhdistusjärjestelmä

Vuoden 2016 fysiologian tai lääketieteen [5]Nobelin palkinto on myönnetty professori Yoshinori Osumille hänen autofagiatutkimuksistaan. Autofagia tulee kreikan sanoista auto- (”itse-”) ja phagein (”syönti”). Solujen itsesyönti mukauttaa immuniteettia ja patogeenien eliminaatioita autofagian avulla.

Esimerkiksi jos proteasomeissa on toimintavajausta, proteiinit sakkautuvat ja ne ohjataan autofagiahajotukseen. Autofagiaa tutkitaan aktiivisesti neurodegeneratiivisissa, tulehduksellisissa, aineenvaihdunta- ja syöpätaudeissa sekä fysiologisen ikääntymisen yhteydessä.

Kun tiedämme, että nykyään liikkuu ns. SARS-CoV-2 sekä mRNA-injektioiden tuottamaa piikkiproteiinia ihmisten kehoissa ja se aiheuttaa paljon haittaoireita, olisiko ne hyvä yrittää hävittää autofagian avulla?

Autofagialla on iso merkitys myös [6]aivojen plastisuuden ja hermosolujen suojauksen kannalta. Hermosolujen ja gliasolujen välisten yhteyksien uskotaan säätelevän autofagiaa aivoissa. [8]Autofagia puhdistaa solut tarpeettomista ja toimimattomista komponenteista ja kierrättää ne myöhempää käyttöä varten.

Mikä käynnistää autofagian?

Autofagian käynnistää paastoaminen tai rankka liikuntasuoritus. Paastoaminen on rankkaa. Impaired ketogenesis ties metabolism to T cell dysfunction in COVID-19 tutkimuksessa tuotiin ilmi, että ravinnolla aiheutettu ketogeneesi edistää antiviraalista immuniteettia.

Lisäksi autofagia saattaa hidastaa ikääntymistä, saattaa hallita hiljaista tulehdusta, voi suojata neurodegeneraalislta sairauksilta ja voi tukea immuniteettia. Se on kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen ilmiö, jos sen pystyisi saavuttamaan.

Nyt tulee yhteensattuma

Injektiopiikin logon tarina- kirjoituksessa kerroin seuraavaa:

Kun tulin takaisin Suomeen aloitin työt anestesiahoitajana, koska minulla oli siihen pitkä kokemus. Nettisovelluksen annoin pois, jotta käyttäjät pystyisivät käyttämään sitä jatkossakin. Penniäkään rahaa en tahtonut siitä, mutta en halunnut että se kuolee pois, koska minäkään en kuollut. Se on toiminnassa edelleen, mutta en enää omista sitä.

logon tarina

Sovelluksen tekemiseen meni aikaa useita vuosia. Käytin kaiken vapaa- aikani sen tekemiseen. Minulla oli tavoitteena tuoda terveyttä ja hyvää oloa ihmisille ja teinkin sen. Sitten kaikki murskaantui tai murskattiin niin täydellisesti, että millään ei ollut väliä. Hädin tuskin selvisin siitä.

Kyseinen palvelu on toiminnassa vieläkin ja on ensisijaisesti liikuntasovellus, mutta siinä on erillinen ruokavalio- osio, jossa on kansakielisellä tavalla selitetty ketogeneesin käynnistämiseen ruokavalion avulla. Liikuntaa siihen ei tarvita.

Vuosien työ ei mennyt hukkaan, se voi tarpeellinen vielä monelle. Kerron lisää siitä tulevissa artikkeleissa.

Asiaan liittyvää:

Lähteet:

[1] Impaired ketogenesis ties metabolism to T cell dysfunction in COVID-19 https://www.nature.com/articles/s41586-022-05128-8

[2] Uutta tietoa julki: tämän vuoksi koronavirus voi olla erittäin vaarallinen lihaville https://www.is.fi/terveys/art-2000009111376.html

[3] Ketogeneesi https://fi.wikipedia.org/wiki/Ketogeneesi

[4] Diabetes risk rises after COVID, massive study finds https://www.nature.com/articles/d41586-022-00912-y

[5] Lääketieteen Nobelin palkinto autofagian tutkijalle https://www.duodecimlehti.fi/duo13396

[6] Neuronal autophagy and intercellular regulation of homeostasis in the brain https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959438818300011

[7] Autophagy Pathways in CNS Myeloid Cell Immune Functions https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33010946/

[8] Autophagy fights disease through cellular self-digestion https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670399/

Exit mobile version