Lähtölaukaus lopulliseen SOTE-kaaokseen!

Kuuntele artikkeli

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä karsisi keskussairaaloiden määrää. Uudistuksen jälkeen Suomeen jäisi 5-8 keskussairaalaa. Nykyisin niitä on viisitoista. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? Mietitään tätä hiukan.

Karsittavat sairaalat

Nykyisessä mallissa monesta keskussairaalasta lopetettaisiin päivystysaikainen toiminta. Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikössä tulee olla akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon, gastroenterologisen kirurgian, kardiologian, lastentautien, naistentautien ja synnytysten, neurologian, ortopedian ja traumatologian, psykiatrian, radiologian, sisätautien ja yleislääketieteen erikoisalojen kiireellisen hoidon ja päivystyksen edellytykset ja osaaminen sekä yöpäivystystä lukuun ottamatta hammaslääketieteen päivystys.

Kuvassa suunnitellut vähennykset:

Lähde: YLE

Mitä se tarkoittaa käytännössä? Se tarkoittaa sitä, että kiireiset tapaukset hoidataan yöaikana lähimmässä sairaalassa jossa on päivystysvalmius.

Sydänkohtaus

Esimerkkinä käytetään sydänkohtausta, joka tapahtuu Imatralla. Lähin sairaala sijaitsee Kotkassa, jonne matka kestää 1 tunnin ja 48 minuuttia. Toinen vaihtoehto on Kuopio, mutta sinne matka kestää yli kolme tuntia. Sydänkohtauksen tapahtuessa ambulanssi suuntaa siis Kotkaan. Hälytysajossa matka kestää noin puolitoista tuntia. Kokonaisuudessaan matkaan menee potilaan luovutuksineen vähintään viisi tuntia. Paluumatkalla ei saa ajaa lain mukaan hälytysajoa.

Alueella kaksi ambulanssia

Etelä-Karjalan hyvinvointialue suunnittelee vähentävänsä Imatralta yhden ambulanssin. Vuoden 2024 alusta alkaen siellä olisi kaksi ambulanssia.

On tärkeää ottaa huomioon, että jos ambulanssi ei voi jättää potilasta kotiin yöaikana, sen on kuljetettava hänet kahden tunnin päässä sijaitsevaan päivystyssairaalaan. Jos molemmat ambulanssit ovat kuljettamassa potilaita, mikä tulee olemaan hyvin yleinen tilanne, alue jää ilman ensihoitoa. Hätätapauksen sattuessa ambulanssi tulee viereisestä kunnasta, jos siellä on ambulanssi sattumalta vapaana. Tämä voi johtaa siihen, että potilaan saavuttamiseen kuluva aika pitenee useissa tapauksissa ratkaisevasti.

Jos sydänkohtauksen saanut potilas pallolaajennetaan sairaalassa ja hän selviää hengissä, hänet tuodaan hoitoon mahdollisimman nopeasti omalle paikkakunnalleen. Tämä tarkoittaa, että ambulanssit ovat jälleen liikkeellä. Liikenne keskussairaalan ja oman paikkakunnan välillä tulee olemaan massiivista. Onko hoito keskussairaalassa ja kuljettaminen ilmaista? Ei tietenkään. Sen maksaa joku, kun SOTE on nyt pystyssä, en tiedä kuka, mutta joku sen maksaa. Lopulta se olet sinä.

Leikkaustoiminta

Keskussairaaloissa on päivystysaikana leikkaustoimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että leikkaukset, jotka on välttämätöntä suorittaa, tehdään päivystysaikana. Tämä kattaa onnettomuudet, kiireelliset ja hätäsektiot sekä kaikki leikkaukset, jotka eivät voi odottaa aamuun. Päivystysaikana tehdään usein leikkauksia illasta aamuun, niitä on paljon. Jos keskussairaalan päivystysaikainen toiminta loppuu, leikattavan potilaan on siirryttävä yöaikana lähimpään päivystyssairaalaan leikkaukseen. Kuljetusvälineenä käytetään ambulanssia, jos niitä on saatavilla, jos ei, odotetaan. Luonnollisesti leikattu potilas pitää myös hakea takaisin päivystysleikkauksen tehneestä keskussairaalasta.

Mitä tästä seuraa?

Tästä seuraa kaaos – Aivan täydellinen kaaos, jossa potilaat kuolevat koteihinsa ja sairaaloihin missä ei ole päivystysvalmiutta. Hallitus on kieltänyt päivystystoiminnan puolessa Suomen keskussairaaloista säästääkseen muutaman miljoonan.

Mitä tapahtuu päivystyskeskussairaaloissa? Ambulanssit kuljettavat hätätilapotilaita ympäri maakuntaa päivystykseen. Päivystys on valtavalla ylikuormalla ja päivystyskeskussairaaloiden leikkausjonot ovat niin pitkiä, että päivystysleikkausta vaativat potilaat kuolevat vuorokausien pituiseen päivystysjonoon.

Kotona potilaat kuolevat sairaskohtauksiin, koska ambulanssin saapuminen viivästyy. Ylikuolleisuus kasvaa valtaviin mittasuhteisiin ja sitä perustellaan sillä, että ihmiset eivät pääse hoitoon.

STM ja hallitus hakee säästöjä

”Sairaaloiden ja päivystysten muutoksilla aikaansaadaan 26,3 miljoonan euron säästö hyvinvointialuetalouteen vuodesta 2026 alkaen, STM kertoo.

Lainsäädännöllisiä muutoksia tehdään hallituskauden aikana ainakin erikoissairaanhoidon keskittämis- ja päivystysasetuksiin. Säädösmuutosten taloudellisena tavoitteena on hillitä hyvinvointialueiden kustannuksia 25 miljoonaa euroa vuodessa ja ne tulisivat voimaan vuodesta 2026 alkaen.”

Suomen päivystystoiminta ajetaan kaaokseen, ja sillä on arvioitu saatavan noin 25 miljoonan euron hyöty. Sote-uudistuksesta puuttuu yli miljardi euroa!

Tällä toimenpiteellä ei kuitenkaan saada mitään hyötyä, vaan se tulee maksamaan valtavat summat. Kukaan päättäjä ei voi olla niin tietämätön, ettei ymmärrä mihin Suomen laajuisen päivystystoiminnan rapauttaminen johtaa. Se johtaa lisäkustannuksiin ja valtavaan tilastolliseen ylikuolleisuuteen.

Kuka minä olen tällaisia puhumaan

Minulla on 25 vuoden kokemus akuuttihoidosta, joten minä tiedän mistä minä puhun. Jos olet edes hiukan huolissasi hallituksen suunnitelmista, jaa tämä artikkeli.

Kun suunnitelmat toteutuvat näet nopeasti niiden seuraukset. Silloin on jo myöhäistä, mutta onko se juuri tämän järjettömyyden tarkoitus?

Esimerkkitapaus ei koske vain Imatraa, vaan koko Suomea.

Jaa:

Asiaan liittyvää:

Lähteet:

Sairaalaryhmän työ päättyi riitaisana: Keskussairaaloita ja synnytyslaitoksia halutaan karsia https://yle.fi/a/74-20068763

Valtioneuvoston asetuskiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170583

Imatran ambulanssit puhuttivat hyvinvointialueen hallitusta – ensihoidon palvelutasosta lisäselvityksiä https://yle.fi/a/74-20052405


Näihin sairaaloihin ja päivystyksiin Orpon hallituksen mylläys osuu https://www.mediuutiset.fi/uutiset/naihin-sairaaloihin-ja-paivystyksiin-orpon-hallituksen-myllays-osuu/c62b5db1-6f1f-4b7f-8a89-804f13182403

2 vastausta artikkeliin “Lähtölaukaus lopulliseen SOTE-kaaokseen!

  1. Sairaanhoitopiirien/hyvinvointialueiden hallinnosta 80% pois ja loput tekemaan toita kohtuullisella palkalla. Siina ensimmainen jarkeva saastokohde. Sama idea pitaisi ulottaa kaikkeen verorahoilla elatettavaan toimintaan.

  2. Tämähän on juuri sen suunnitelman mukaista toimintaa, joka alkoi pandemian käynnistämisellä ja rokotusten aloittamisella. Väkimäärän tulee vähetä rajusti, että juutalaiset pääsisivät nauttimaan kaikesta keskenään. Meidän muiden on kuoltava pois. Miten suuri mahtoi olla se hoitajien ja lääkäreiden määrä, jotka tekivät samoin kuin sinä, eli lähtivät lätkimään nähtyään pandemian valheellisuuden? Ja jäivätkö töihin vain ne, jotka ottivat vastaan rahallisen palkkion ihmisten tappamisesta? Ymmärsivätkö kaikki, mistä siinä todella oli kyse? Kiinnostaisi tietää enemmän tästä hoitajien ja lääkäreiden pään sisäisestä tilanteesta. Ja siitä, mikä juuri nyt aiheuttaa sitä ylikuolleisuutta? Eiväthän suuret ikäluokat vielä ikäloppuja ole, kun kovasti kehutaan väestön elävän vanhemmaksi kuin aikaisemmin?

Vastaa

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading