Miten pahuus saa valtaa – ja onko se jo saanut vallan?

close up photo of skull
Lue ääneen tämä artikkeli

Bagdadin lähellä sijaitsevassa, USA:n ylläpitämässä vankilassa oli syyllistytty 2003-2004 kuvottaviin rikoksiin irakilaisia vankeja kohtaan. Maailmalle levisi kuvia, joissa amerikkalaiset vartijat kiduttivat ja häpäisivät vankejaan. Vartijat poseerasivat hymyssä suin julmissa kuvissa. Miten tavallinen ihminen voi muuttua hirviöksi, miten pahuus saa vallan ja onko se jo saanut vallan?

Tapaus Adu Grabi

Maailmalle levisi kuvia USA:n ylläpitämästä vankilasta, jossa vankeja estettiin nukkumasta, heitä pahoinpideltiin, pakotettiin erilaisiin seksuaalisiin tekoihin, kidutettiin ja tapettiin. Tapauksesta seurasi kohu, jolla oli vaikutukset Yhdysvaltojen imagoon. Heräsi kysymys, miten ihminen voi vajota tuollaiseen tilaan, jossa kiduttaa ja tappaa toisen ihmisen ilman tunnontuskia?

Alla olevassa galleriassa pieni vain osa (keveimpiä) [1]maailmalle levinneistä kuvista.

Oikeus

Oikeudessa puolustuksen todistajana toimi emeritusprofessori [18]Philip Zimbardo. Hän piti Adu Grabin olosuhteita epäinhimillisinä myös vartijoille ja selitti heidän toimintansa johtuneen suureksi osaksi siitä, että heidät oli jätetty oman onnensa nojaan. Vartijat tekivät vain sen, mitä heidän oli käsketty tehdä.

Zimbardon mukaan pahuus saa valtaa, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

 1. Esitä jokin ideologia, joka oikeuttaa toiminnan.
 2. Aloita teettämällä ihmisillä vähäisiä ja arkipäiväisiä tekoja ja lisää niitä vähitellen.
 3. Pyri saamaan vastuuhenkilöt näyttämään oikeamielisiltä auktoriteeteilta.
 4. Laadi toiminnalle epämääräiset ja alituisesti muuttuvat säännöt.
 5. Muuta myötätuntoinen johtaja diktaattoriksi.
 6. Määrittele tekijät ja tapahtumat niin, että ne legitimoivat ideologian.
 7. Tarjoa tavoitteeksi sosiaalista mukautuvuutta.
 8. Salli erimielisyyttä vain sillä edellytyksellä, että sääntöjä noudatetaan.
 9. Tee tilanteesta pakeneminen niin vaikeaksi kuin mahdollista.

Erikoisen tehokasta on se, jos jokin ryhmä nimetään uudelleen käyttämällä alentavia ilmaisuja ja viemällä ryhmän jäseniltä ihmisarvo. Silloin kiduttamisesta tai tappamisesta tuleekin “auttamista”. 

Stanfordin vankilakoe

Philip Zimbardo toteutti vuonna 1971 kuuluisan Stanfordin vankilakokeen.

Siinä 24 nuorta vapaaehtoista henkisesti normaalia ja tervettä miesopiskelijaa osallistui kokeeseen. Koehenkilöt jaettiin arpomalla kahteen ryhmään: Puolet määrättiin esittämään vanginvartijoita, puolet vankeja. 

Vartijoille ei annettu mitään erityisiä ohjeita eikä koulutusta. Vartijoita neuvottiin pelkästään huolehtimaan siitä, että vankilassa säilyy yllä kuri ja järjestys ja että vangit käyttäytyivät heitä kohtaan kunnioittavasti. Väkivallan käyttö kuitenkin kiellettiin.

Stanfordin vankilakokeen oli määrä kestää kaksi viikkoa, mutta se jouduttiin keskeyttämään jo kuuden päivän kuluttua. Vanginvartijoina toimivat nuoret miehet alkoivat nopeasti kohdella vankeja yhä raaemmin. Vangeille määrättiin fyysisiä rangaistuksia ja heitä nöyryytettiin. Vartijat alkoivat myös manipuloida vankeja toimimaan toisiaan vastaan jakamalla suosionosoituksia ja rangaistuksia.

Stanfordin vankilakoetta on pidetty osoituksena siitä, että kuka tahansa kykenee pahuuteen ja voi kohdella lähimmäisiään julmasti, jos hänelle annetaan siihen rajoittamaton valta.

Philip Zimbardo on kirjoittanut kirjan ihmisten muuttumisesta pahoiksi. Sen nimi on [3]The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil.

Miten tämä liittyy koronaan?

Olen kirjoittanut kesästä 2021 erilaisia koronaan liittyviä juttuja. Jotkut jutut ovat olleet “liian aikaisin” kirjoitettuja, ne eivät saaneet hyvää suosiota, koska ihmiset eivät voineet vielä yhdistää meneillään olevia tapahtumia. Kaikki kirjoitukset ovat kuitenkin toteutuneet valitettavasti ennemmin tai myöhemmin.

Tämä on yksi jutuista, joka on ollut jo pitkään mielessä ja ajattelin ajankohdan olevan nyt oikea siihen, että ihmiset voivat ymmärtää mitä tarkoitan. Pahuus on saanut valtaa jo pitkään ja nyt jokaisen pitää herätä huomaamaan se.

Psykopatian monet kasvot

Olen lukenut Jari Sinkkosen teoksen [4]“Psykopatian monet kasvot”. Se julkaistiin vuonna 2021. Palasin siihen, koska siinä oleva listaus pahuuden vallan edellytyksiin on pysäyttävä ja myös ajankohtainen.

Kirja perustuu tutkittuun tietoon ja kaikki siinä viitatut tutkimukset löytyvät kirjan lähdeluettelosta. Ihmisen käyttäytymistä on tutkittu paljon ja valtaapitävät tietävät tarkalleen, miten ihmiset toimivat tietyn vaikutuksen alla.

Ovatko “pahuuden vallan” ehdot täyttyneet?

Tässä kohtaa täytyy muistuttaa, että se mitä seuraavaksi kirjoitan on omaa päättelyä. Muodosta oma mielipiteesi asiasta, yritän edetä mahdollisimman johdonmukaisesti.

Koronavirustautiin liittyvät kuolemat kuolemansyytilaston mukaan

Jokaiselle, joka on seurannut laaja-alaisesti koronapandemiaa on tullut selväksi, että vuoden 2020 aikana pandemia ei eronnut millään tavalla vuosittaisesta kausiflunssasta.

Kopio tilastokeskuksesta:

Vuonna 2020 koronavirustautiin eli covid-19-virusinfektioon kuoli Suomessa yhteensä 558 henkilöä.

Kuolleiden ikä ja sukupuoli
 • Koronavirustautiin kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta.
 • Lähes 90 prosenttia koronavirustautiin kuolleista oli täyttänyt 70 vuotta.
 • Lähes 25 prosenttia koronavirustautiin kuolleista oli täyttänyt 90 vuotta.
 • Alle 65-vuotiaita kuoli 42.
 • Alle 20-vuotiaita ei kuollut virusinfektioon. Nuorin menehtynyt henkilö kuului ikäryhmään 20–24-vuotiaat.
 • Miehiä ja naisia kuoli lähes yhtä paljon: 282 miestä ja 276 naista.
 • Koronavirustautiin kuolleiden miesten mediaani-ikä oli 80 vuotta ja naisten 87 vuotta.
 • Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä, ja alle 65-vuotiaana kuolleistakin lähes 90 prosenttia oli miehiä.

Tilastokeskus:Koronavirustauti kuolemansyynä vuonna 2020

Vuonna 2020 koronaan kuoli 558 ihmistä, joista 42 alle 65-vuotiasta.

[6]HUS:n ylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan influenssaan ja sen aiheuttamiin komplikaatioihin arvioidaan vuosittain kuolevan Suomessa 500–2000 ihmistä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006690805.html

2020 vuoden aikana pandemian kuolleisuus ei johtanut suureen määrään kuolemia sen valtavasta mediahuomiosta huolimatta. Jälkeenpäin näyttää siltä, että COVID-19 vaarallisuutta liioiteltiin tahallisesti tai vahingossa.

1. Esitä jokin ideologia, joka oikeuttaa toiminnan

Koronapandemia todellakin oikeutti toiminnan. Media uutisoi jatkuvasti jokaisen tartunnan etusivulla. Jos tartuntoja ei ollut riittävästi, uutisoitiin altistuneiden määrä. Voisi tulla mieleen, että luvuista haluttiin saada suuria, koska ihmiset eivät huomaa, jos jonain päivänä uutisoidaan tartunnat ja jonain päivänä altistuneet. Pääasia, että luku on suuri.

COVID-19 on oikeasti osalle tartunnan saaneista vaarallinen, älkää ymmärtäkö väärin. [7]Injektiopiikki on suositellut alusta saakka immuunipuolustusta kohottavia valmisteita, antanut vinkkejä kuinka tartuntaa voi hoitaa kotikonstein sekä kirjoittanut ennelta ehkäisevän ja varhaisen hoidon tärkeydestä.

Mitä teki viranomaistaho?

Tartunnan jälkeen piti eristäytyä ja mitään ennaltaehkäiseviä ohjeita tai varhaishoito-ohjeita ei annettu. Sairaalaan piti ohjeiden mukaan soittaa siinä vaiheessa, kun ei jaksanut nousta sängystä. Jokainen käsittää, että perusterve aikuinen, joka ei pysty nousta sängystä on hyvin huonossa kunnossa.

[8]Ruokavirasto esti immuunipuolustusta parantavien lisäravinteiden markkinoinin ja tutkimuksista kirjoittamisen. Lisäksi [9]Skepsis, [10]Vastalääke.fi ja kaikki lääkeyhtiöiden myyntiä varten perustetut yhdistykset, jotka ovat valtion tai lääkeyhtiöiden varoin tuettuja, jostain syystä aktivoituivat.

Kun jälkeenpäin seuraa, mitä on tapahtunut vuonna 2020, voi tulla ainoastaan siihen johtopäätökseen, että viranomaiset halusivat, että COVID-19 on mahdollisimman vakava. Ennaltaehkäisevästä tai varhaisesta hoidosta ei saanut mainita missään mitään. Lisäksi toimivat lääkkeet demonisoitiin (ivermektiini ja hydroksiklorokiini).

Asia tai ideologia, joka oikeuttaa toiminnan on COVID-19 ✔️

2. Aloita teettämällä ihmisillä vähäisiä ja arkipäiväisiä tekoja ja lisää niitä vähitellen

Ensin tulivat maskit, vapaaehtoisina. Jossain vaiheessa ne muuttuivat pakoksi, mutta nyt sanotaan, että ne eivät olleetkaan pakkoja. Maskien avulla on selkeästi nähtävissä kuinka ihmisille annettiin ensin vähäinen asia, jota sai käyttää vapaaehtoisesti.

Kun maskien käyttäminen lisääntyi, alkoi muodostua sosiaalinen paine myös sellaiselle, joka tiesi, että kirurgin maskeista ei ole mitään hyötyä. Kukaan ei kyseenalaistanut sitä, että SARS-CoV-2 on leviää aerosolien mukana ja kirurgin tai kangasmaskeista ei ole yhtään mitään suojaa. Vain oikein käytettynä FFP2- ja FFP3- maskit estävät tartuntoja. Paperimaskit tai kangas eivät siihen pysty.

Maskit ovat vain yksi esimerkki vähäisestä arkipäiväisestä teosta, jota ihmiset noudattivat ilman mitään omaa ajattelua. Kaikki luottivat auktoriteetteihin.

Aloita teettämällä ihmisillä vähäisiä ja arkipäiväisiä tekoja ja lisää niitä vähitellen. ✔️

3. Pyri saamaan vastuuhenkilöt näyttämään oikeamielisiltä auktoriteeteilta

SDP:n puoluevaltuusto valitsi hänet 8. joulukuuta 2019 puolueen seuraavaksi pääministeriehdokkaaksi Antti Rinteen erottua aiemmin samalla viikolla pääministerin tehtävästä. Marin valittiin Suomen pääministeriksi 10. joulukuuta 2019, jolloin Marinin hallitus astui virkaan.

Tästä vain muutama viikko, 31. joulukuuta 2019 Kiinan kansantasavallan viranomaiset ilmoittivat Maailman terveysjärjestö WHO:lle keuhkokuumetapauksista Wuhanissa.

Kirja “Miten Suomi päätti voittaa koronan” kirjoittiin valmiiksi, mutta nyt sen julkaisu on ymmärrettävistä syistä peruttu. Vuoden 2020 aikana Sanna Marinia ylistettiin mediassa.

Pyri saamaan vastuuhenkilöt näyttämään oikeamielisiltä auktoriteeteilta. ✔️

4. Laadi toiminnalle epämääräiset ja alituisesti muuttuvat säännöt

Tähän voi varmasti jokainen ravintoloitsija ja kuntosalin omistaja yhtyä. Säännöissä ei ollut päätä eikä häntää, ne muuttuivat ja muuttuvat jatkuvasti. Epämääräiset ja alituisesti muuttuvat epäselvät säännöt ovat olleet läsnä aivan jatkuvasti.

Laadi toiminnalle epämääräiset ja alituisesti muuttuvat säännöt ✔️

5. Muuta myötätuntoinen johtaja diktaattoriksi

Tämä on jo toteutunut ympäri maailmaa. Karkein esimerkki on [13]Kanadan pääministeri Justin Trudeau, joka esitti aidon diktaattorin elkeitä Kanadan rekkaprotesteissa. Ympäri maailmaa johtajat ovat muuttuneet diktaattorin kaltaisiksi johtajiksi (esim. Australia, Itävalta, Italia, Ranska, Hollanti).

Suomessa maatalous on todellisessa ahdingossa ja ruoantuotanto uhkaa loppua kokonaan hurjan energian ja lannoitteiden hinnan vuoksi. Oppositio teki 19 konkreettista esitystä maatalouden pelastamiseksi, hallitus kaatoi jokaisen. Nyt on ymmärrettävä, että [14]Suomessa saattaa olla ruoasta pulaa jo ensi talvena. Hallitus kumoaa kaikki helpotukset diktaattorin elkein. Katso videolta, mitä esityksiä hallitus äänesti kumoon.

Muuta myötätuntoinen johtaja diktaattoriksi ✔️

6. Määrittele tekijät ja tapahtumat niin, että ne legitimoivat ideologian

Suomen lakeja on muutettu pandemian varjolla. Ensimmäinen muutos tapahtui [15]geenitekniikkalakiin. Valtioneuvoston tiedotteessa 3.6.2021 ”Eduskunta hyväksyi geenitekniikkalain muuttamisen”  kerrotaan tasavallan presidentin vahvistavan lain 4.6.2021. Vastuuministerinä Krista Kiuru. Laki tuli voimaan 10.6.2021. Laki vahvistettiin heti seuraavana päivänä sen käsittelystä.

Pääkohtina laki sallisi kenttäkokeiden tekemisen selkärankaisiin muuntogeenisillä organismeilla ja salassapidon tiedoille, jotka voivat vahingoittaa toiminnanharjoittajan etuja.

Salassa pidettävää tietoa on mm.

 • valmistus- ja tuotantoprosessi, mukaan luettuna menetelmä ja sen innovatiiviset näkökohdat sekä muut tekniset ja teolliset eritelmät, jotka kuuluvat olennaisena osana mainittuun prosessiin tai menetelmään, lukuun ottamatta turvallisuuden arvioinnin kannalta olennaisia tietoja; 
 • tuottajan tai maahantuojan kaupalliset yhteydet toiminnanharjoittajaan tai luvan haltijaan
 • kaupalliset tiedot, joista käyvät ilmi toiminnanharjoittajan hankintalähteet, markkinaosuudet tai liiketoimintastrategia
 • DNA-sekvenssiä koskevat tiedot, lukuun ottamatta muunnostapahtuman havaitsemis-, tunnistamis- ja kvantifiointimenetelmissä käytettyjä sekvenssejä; 
 • jalostusmallit ja -strategiat.

Tartuntatautilakiin on myös tehty useita muutoksia ja nyt parhaillaan (14.3.2022) tartuntatautilakia esitetään muutettavaksi koronapasssin osalta. Se tehdään hiljaisuudessa, siitä ei juuri uutisoida. Katso alla oleva video. Puhujana  Kirsi Ruuhonen, STM.

Koko STM:n ja THL:n koronatilannekatsaus 10.3.

Määrittele tekijät ja tapahtumat niin, että ne legitimoivat ideologian ✔️

7. Tarjoa tavoitteeksi sosiaalista mukautuvuutta

Tästä kenelläkään ei pitäisi olla epäselvyyttä. Jo nyt, ilman koronapassin laajennusta, joidenkin työpaikkojen ehtona on se, että olet ottanut kaikki koronarokotteet. Tulevaisuudessa, jos hallitus saa viedä agendaansa eteenpäin, se vaatimus tulee joka alalle.

Hyvin oudoksi asian tekee se, että mRNA-injektio ei tehoa enää ollenkaan koronaan. Päinvastoin, ja silti koronapassia valmistellaan laajennetussa muodossa.

Tarjoa tavoitteeksi sosiaalista mukautuvuutta ✔️

8. Salli erimielisyyttä vain sillä edellytyksellä, että sääntöjä noudatetaan

Mitkä säännöt ovat? Olet samaa mieltä auktoriteetin kanssa tai olet täysin väärässä.

Jos et ole samaa mieltä, sinut voidaan julkisesti mestata internetin välityksellä. Näin on käynyt jokaiselle tiedemiehelle, jotka olivat ennen pandemiaa arvostettuja, mutta rikkoneet sääntöjä vastaan.

Yleissääntö koko läntistä maailmaa koskien on tällä hetkellä: Jos et ole täysin samaa mieltä, olet täysin väärässä.

Salli erimielisyyttä vain sillä edellytyksellä, että sääntöjä noudatetaan ✔️

9. Tee tilanteesta pakeneminen niin vaikeaksi, kuin mahdollista

Vallitsevasta tilanteesta pakeneminen on käytännössä tehty lähes mahdottomaksi. Maailmasta ei löydy monta paikkaa, missä länsimaissa valmistettujen mRNA-injektioiden ottaminen ei olisi pakollista. Pakeneminen pitäisi tehdä hyvin nopeasti, koska seuraavaa pandemia-aaltoa jo valmistellaan kuumeisesti. Kun se tulee, sen avulla pakotetaan mRNA-injektio jokaisen sisään seurauksista välittämättä.

Tee tilanteesta pakeneminen niin vaikeaksi kuin mahdollista ✔️

Pahuus saa valtaa kun luetellut ehdot täyttyvät – ovatko ehdot mielestäsi täyttyneet?

Ai niin. Erikoisen tehokasta on se, jos jokin ryhmä nimetään uudelleen käyttämällä alentavia ilmaisuja ja viemällä ryhmän jäseniltä ihmisarvo. Videolla esiintyy [16]Antti Kurvinen, hän on Marinin hallituksen tiede- ja kulttuuriministeri.

Nyt sinun täytyy pysähtyä – ja miettiä

Mieti, mitä on tapahtunut kahden viimeisen vuoden aikana. [17]Tutkijat ovat tunnistaneet viruksesta koodinpätkän, joka on identtinen rokotevalmistaja Modernan kolme vuotta ennen pandemiaa pantentoidun geenin osan kanssa.

Käytännössä on varmaa, että SARS-CoV-2 on laboratoriossa tuunattu malli. Se, onko se karannut vai tarkoituksella levitetty on toinen asia.

New York Magazinen mukaan Modernan mRNA-1273-rokote saatiin valmiiksi tammikuun 13. päivänä. Viruksen genomi oli mallinnettu Kiinassa tammikuun alussa ja julkaistu 11. päivänä. ROKOTTEEN KEHITTÄMISEEN MENI SIIS KAKSI PÄIVÄÄ! Se ei ole oikeasti mahdollista.

Onko pandemia ollut sittenkään luonnollista alkuperää? Aavistin, että kaaos on tulossa ja on ollut kirjoitettuna “Kuka minä olen” -sivulla alusta saakka.

Kaaos on nyt täällä ja se pahenee päivä päivältä. Miksi hallitus näyttää päätöksillään jopa edistävän sen kehittymistä? Sen toimissa ei ole järkeä Suomen tai suomalaisten kannalta.

Philip Zimbardo: Kuinka tavallisista ihmisistä tulee hirviöitä … tai sankareita

Philip Zimbardo tietää, miten helposti mukavista ihmisistä tulee pahoja. Tässä puheessaan hän kertoo ja näyttää kuvia Abu Ghraibin koettelemuksista. Sitten hän kertoo kolikon toisesta puolesta: miten helppoa on ruveta sankariksi, ja miten voimme toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Tämä Philip Zimbardo esitys on todellakin katsomisen arvoinen!

Mistä pahuus kumpuaa?

Suosittelen sinua katsomaan yhteensä noin 10 tunnin mittaisen 21-osaisen dokumenttisarjan. Se lähtee liikkeelle varhaisesta historiasta ja etenee johdonmukaisesti nykypäivään.

Se voi auttaa ymmärtämään edes jotain tämän maailman menosta. Voit tietenkin kyseenalaistaa dokumentissa esitetyt asiat, mutta jos kaivat tarkkaan, päädyt lopulta siihen, että tieto on paikkansa pitävää.

https://injektiopiikki.com/2021/11/10/injektiopiikin-logon-merkitys-ja-historia/

Lähteet:

[1] Abu Ghraib prisoner abuse https://commons.wikimedia.org/wiki/Abu_Ghraib_prisoner_abuse

[2] Stanfordin vankilakoe https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vankilakoe

[3] The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil  https://www.amazon.com/Lucifer-Effect-Understanding-Good-People/dp/0812974441

[4] Jari Sinkkonen – Psykopatian monet kasvot https://www.youtube.com/watch?v=flT9uUsB_0Y

[5] Koronavirustauti kuolemansyynä vuonna 2020 https://www.tilastokeskus.fi/ajk/koronavirus/koronavirus-ajankohtaista-tilastotietoa/miten-vaikutukset-nakyvat-tilastoissa/koronavirus_kuolemansyyna

[6] Suomessa kuolee vuodessa yli 53 000 ihmistä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006690805.html

[7] COVID-19 ENNALTAEHKÄISY JA KOTIHOITO https://injektiopiikki.com/ip-boosteri/

[8] Elintarvikkeiden markkinoiminen koronaviruksen ehkäisyyn tai hoitoon tulee lopettaa välittömästi https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/uutiset-elintarvikealalta/elintarvikkeiden-markkinoiminen-koronaviruksen-ehkaisyyn-tai-hoitoon-tulee-lopettaa-valittomasti/

[9] Skepsis ry on myöntänyt 2020 Sokrates-palkinnon professori Juhani Knuutille https://www.skepsis.fi/SokratesPalkinto/2020

[10] Sisällön tieteellisestä tasosta vastasivat ajanjaksona Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön sekä Juhani Knuutin kokoama asiantuntijaryhmä. https://www.vastalaake.fi/usein-kysytyt-kysymykset/

[11] Ideologia https://fi.wikipedia.org/wiki/Ideologia

[12] Koronaviruspandemian 2019– tapahtumahistoria https://fi.wikipedia.org/wiki/Koronaviruspandemian_2019%E2%80%93_tapahtumahistoria#Joulukuu_2019

[13] Kanadan pääministeri https://fi.wikipedia.org/wiki/Kanadan_p%C3%A4%C3%A4ministeri

[14] Itä-Suomessa jäänee kolmannes pelloista viljelemättä – lannoitteiden ja polttoaineen hinta on noussut liian kalliiksi https://yle.fi/uutiset/3-12350145

[15] Geenitekniikkalaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950377

[16] Antti Kurvinen https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Kurvinen

[17] SARS-CoV-2:sta on löydetty RNA- sekvenssi, joka on patentoitu Modernalle kolme vuotta ennen pandemian alkua https://injektiopiikki.com/2022/03/03/sars-cov-2sta-on-loydetty-dna-sekvenssi-joka-on-patentoitu-modernalle-kolme-vuotta-ennen-pandemian-alkua/

[18] Philip Zimbardo: Kuinka tavallisista ihmisistä tulee hirviöitä … tai sankareita https://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_the_psychology_of_evil?language=fi

One thought on “Miten pahuus saa valtaa – ja onko se jo saanut vallan?

 1. Kaikki on sujunut suuren suunnitelman käsikirjoituksen mukaan ja Suomen hallitus kumartaa ihan maahan asti näitä käsikirjoitusten päätekijöitä.
  Hiljaiseksi vetää.
  Valta turmelee ja korruptio kukoistaa.
  Vielä on kuitenkin ihmisiä, joilla on sydän ja tahto tehdä työtä rakkauden rauhan oikeudenmukaisuuden ja hyvyyden puolesta.
  Kiitokset ja siunaukset heille kaikille
  💖💫💞💗

Vastaa